Minstens de helft van de wereldbevolking is niet verzekerd voor basisgezondheidszorg, stellen de beide instellingen. Kosten voor noodzakelijke zorg kunnen daardoor hoog oplopen.
Onderzoekers ontdekten dat die kosten elk jaar zo’n honderd miljoen mensen in extreme armoede drijven – wat door de Wereldbank is gedefinieerd als leven van minder dan 1,60 euro per dag.
Mensen die onder die grens leven, moeten daardoor telkens keuzes maken tussen zorg of andere noodzakelijke behoeften zoals voedsel of onderwijs.
De onderzoekers waarschuwen dat de wereld het VN-duurzaamheidsdoel om extreme armoede in 2030 uit te bannen, niet zal halen wanneer de toegang tot basisgezondheidszorg niet verbetert.
Op 15 december verscheen er een artikel over dit onderwerp in het Nerderlands Dagblad. Daarin geeft Simavi’s senior programmamanager Dorine Thomissen uitleg over de verbinding tussen gezondheidszorg en armoede.
Net als het rapport hebben wij bij Simavi het uitgangspunt: het begint bij gezondheid. ‘Het mooie van het rapport’, vertelt Thomissen, ‘is dat gezondheid steeds meer als een mensenrecht wordt gezien. Dan kijk je naar mensen vanuit een krachtige benadering – het is hun recht – in plaats van dat je als zielig of hulpbehoevend ziet. Alleen van daaruit kan duurzame ontwikkeling voortkomen.’
Lees het online artikel hier terug.