Quick read
Drinkwater
5 september 2017

#Art creates water

Schoon water is van levensbelang. De afgelopen 25 jaar kregen al 2,6 miljard mensen wereldwijd toegang tot schoon drinkwater. Toch zijn er nog steeds veel landen waar mensen uren moeten lopen om water bij een lokale bron te halen en waar water gerelateerde ziekten nog vele levens eisen. Schoon water uit de kraan, zoals we dat in Nederland kennen, is lang niet overal vanzelfsprekend.

Eén op de tien mensen heeft nog steeds geen toegang tot veilig en betrouwbaar drinkwater. De Viva con Agua foundation is vastbesloten hier verandering in te brengen. Om bewustwording voor water gerelateerde problemen te vragen, slaat Viva con Agua de handen in een met Millerntor Gallery. Samen brengen ze een internationaal kunst-, muziek,- en cultureel spektakel naar Maastricht. Onder het motto ‘Art creates water’, zullen zij kunst veranderen in water.

Bewustwording

Met deze motivatie in het achterhoofd, stellen tal van internationale en lokale artiesten, van 7 tot 10 september hedendaagse kunst tentoon in de SAM Decorfabriek in Maastricht. Het algemene doel van dit spektakel is om bewustwording te creëren voor de mondiale waterproblematiek de kunstwerken te verkopen en de opbrengsten te doneren aan de waterprojecten van Simavi. Voor deze tentoonstelling werken Viva con Agua en Millerntor Gallery samen met meer dan twintig internationale kunstenaars, die een bijdrage willen leveren aan het oplossen van het waterprobleem. De opbrengsten uit de verkoop van de kunstwerken gaan naar water, sanitatie en hygiëne projecten van Simavi in de Burisa regio in Kenia, met ruim 6.600 begunstigden.

Kunstenaars

Onder andere topfotograaf Raymond Rutting, maar ook top talent Charlotte Luyendijk hebben foto kunst beschikbaar gesteld om te verkopen. Beide kunstenaars zijn zeer betrokken bij het werk van Simavi. Zo heeft Raymond Rutting ten behoeve van het 90 jaar bestaan van Simavi in 2015 de invulling verzorgd van de tentoonstelling ‘Voorkomen is beter, 90 jaar Simavi’. Deze tentoonstelling vond plaats in De Gang in Haarlem en is geopend door de beschermvrouwe van Simavi Prinses Beatrix. Een aantal foto’s van deze tentoonstelling wordt tijdens #artcreateswater aangeboden ter verkoop.
Charlotte Luyendijk wil haar werk gebruiken om een einde te maken aan de zwijgzaamheid rondom menstruatie, zodat de discriminatie die ermee samenhangt stopt en sociale gelijkheid wordt gestimuleerd. Charlotte heeft de wereldwijde uitspraken over menstruatie op een heel eigentijdse en controversiële manier in beeld gebracht. Een aantal foto’s uit deze serie zijn nu te koop via #artcreateswater.

Wil je meer weten over de tentoonstelling? Bekijk hier het mini festival en bestel gelijk je tickets.

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read

Related stories