Quick read
Hygiëne

Doorbreek de stilte!

“Ik ben ongesteld.” In veel landen kun je dit niet zeggen. Doe je het wel, dan mag je niet naar school. Of niet werken. Soms zelfs een week lang niemand zien of aanraken. In andere culturen wordt menstruatie juist gevierd. Wereldwijd wordt nog steeds heel verschillend over menstruatie gesproken. Simavi en WASH United gaan daarom een samenwerking aan en lanceren de eerste wereldwijde Menstrual Hygiene Alliance: de MH Alliantie. Om bewustwording te genereren voor de uitdagingen die vrouwen en meisjes hebben rondom hun menstruatie. En vooral om voor hen de stilte rondom dit onderwerp te doorbreken.

Zoals wereldwijd de gedachtes over menstruatie sterk uiteenlopen, zo wordt er ook op verschillende wijzen gerefereerd aan deze periode. In Engeland heb je ‘the painters in’ en in Nederland ‘houd je je portemonneetje gesloten’.

Fotografe Charlotte Luijendijk heeft een spraakmakende fotoserie gemaakt over menstruatie waarbij ze de verschillende gezegdes naar beelden heeft vertaald. De foto’s zijn treffend, grappig en soms ook heftig. Want dat is het nog steeds voor veel vrouwen. Met dit project wil Charlotte bijdragen aan het einde van de zwijgzaamheid rondom menstruatie, zodat de discriminatie die ermee samenhangt stopt.

Het is logisch dat juist nu de MH Alliantie wordt gelanceerd want aankomende zondag, 28 mei is het International Menstrual Hygiene Day. Over de hele wereld vinden evenementen en activiteiten plaats om menstruatie te vieren en het taboe te doorbreken.

Menstruatie, de normaalste zaak van de wereld.
Dat is het doel voor januari 2030.
Hoe doorbreek jij de stilte?

Lees meer over deze campagne.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read

Related stories