Quick read
15 januari 2018

Girls Not Brides ontvangt Geuzenpenning 2018

Vrijdag 12 januari werd bekend dat Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage de Geuzenpenning voor 2018 ontvangt.  Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides, en directeur Lakshmi Sundaram nemen de onderscheiding in ontvangst op dinsdag 13 maart a.s. in de Grote Kerk van Vlaardingen. De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

 

Trouwen uit liefde is in de 21ste eeuw nog altijd niet de normaalste zaak van de wereld. Meer dan 700 miljoen vrouwen zijn getrouwd voor hun 18e levensjaar. Dat zijn 15 miljoen meisjes elk jaar; hun jeugd komt daarmee tot een abrupt einde. Onacceptabel, vindt Girls Not Brides, een wereldwijd netwerk van ongeveer duizend organisaties verspreid over 95 landen die kindhuwelijken bestrijden.

Girls Not Brides is gestart in 2011 en is samen opgericht door Prinses Mabel van Oranje en The Elders. The Elders is een onafhankelijke groep van wereldleiders die zich inspannen voor vrede en mensenrechten.

In 2016 zijn dertien Nederlandse deelnemers van Girls Not Brides bijeengekomen om Girls Not Brides Nederland op te richten.  Simavi is trots om hier samen met o.a. Kinderpostzegels, de Universiteit van Amsterdam, Save the Children Nederland, Simavi, Plan Nederland en Amref Flying Doctors deel van uit te maken. Girls Not Brides Nederland wil kennis over kindhuwelijken delen en op de Nederlandse politieke agenda houden. Verder wil het kindhuwelijken in eigen land aan de kaak stellen. In Nederland worden jaarlijks 250 kindhuwelijken gesloten (cijfers Universiteit Maastricht).

Meer weten over Girls Not Brides en de Geuzenpenning? Lees hier meer.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read