Quick read
3 april 2017

Het bijwonen van Pre-sessie van de Universele Periodieke Review (UPR)

Deze week is Simavi samen met een van haar partners aanwezig bij de de UPR-dialoogsessie voorafgaand aan de Universele Periodieke Review in Genève. De UPR is een proces van de Mensenrechtenraad, waarbij zij elke vier jaar de mensenrechtensituatie in de lidstaten van de VN meten. In Nederland wordt dit proces ook wel het ‘mensenrechtenexamen’ genoemd.

Het doel van het UPR-proces is mensenrechten verbeteren in alle landen. Alle 193 lidstaten van de VN ondergaan zo’n examen. Elk land komt eens in de vier jaar aan de beurt.

In het UPR proces kunnen alle mensenrechten aan bod komen. Om de beoordeling effectief te laten verlopen wordt echter specifiek gekeken naar zorgpunten en aanbevelingen die een land eerder heeft ontvangen. Meer informatie kun je hierover vinden op de website van UPR.

Het UPR-proces is een belangrijk instrument voor belangenbehartiging in landen waar zorgen zijn over de naleving van de internationale mensenrechtenverplichtingen met betrekking tot deze thema’s. Bijvoorbeeld wanneer mensen zelf geen beslissingen kunnen nemen over hun seksuele activiteit en voortplanting, zonder discriminatie, dwang en geweld.

Simavi vindt dat ieder mens het recht heeft op een gezonde basis. Daarom maakt Simavi zich hard om kwetsbare groepen mensen in Afrika en Azië, vooral vrouwen en meisjes, in staat te stellen om een gezond leven te leiden, door het verbeteren van hun hygiënische omstandigheden en het mogelijk te maken dat er toegang is tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, en hen weloverwogen beslissingen te laten nemen over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Vrij van discriminatie, dwang en geweld.

We moedigen niet alleen de landen aan die dit jaar ‘mensenrechtenexamen’ doen, maar alle regeringen wereldwijd, om  mensenrechten te respecteren, te beschermen en te vervullen.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read