Quick read
2 april 2019

In het nieuws: aandacht voor menstruatie-vergoeding

Simavi steunt menstruatievergoeding en keuzevrijheid in producten. In het nieuws is is onze menstruatie-expert Hilda Alberda gevraagd om onze visie te geven hierop en de actie van 4 studenten: gratis menstruatiecups voor alle vrouwen in Nederland.

De vier studenten Politicologie & Communication Sciences hebben een duidelijk doel: de menstruatiecup moet in het basispakket. “Voor veel mensen is het makkelijk praten, omdat zij leven in luxe. Maar er zijn in Nederland ook arme families. Die kunnen dit soort middelen niet betalen”, zegt Lisa (21) tegen EditieNL.

Handtekeningen

Donderdag hebben de studenten een petitie opgezet. Inmiddels hebben ze zo’n 800 handtekeningen verzameld. Om de petitie aan te kunnen bieden aan de Tweede Kamer hebben ze er echter nog flink wat nodig: daarvoor moeten ze de grens van 40.000 halen. “We hopen dat er genoeg draagvlak voor is”, aldus Lisa.

Keuzevrijheid

Simavi komt op voor kwetsbare en arme mensen en is blij dat er aandacht voor is. “Je hoort er te weinig over”, vertelt Hilda Alberda. “Ik vind het een goed idee. Het gaat hier om een basisbehoefte. Niet elke vrouw heeft genoeg geld om hulpmiddelen aan te schaffen.”

Toch ziet Hilda meer in een algemene menstruatievergoeding. “Wij van Simavi vinden het vooral belangrijk dat vrouwen een keuze hebben. De menstruatiecup is een mooi product, mede omdat hij zo milieuvriendelijk is. Maar niet elke vrouw wil deze gebruiken. Met behulp van een vergoeding zou elke vrouw zelf kunnen kiezen wat ze gebruikt.”

Bekijk hier de volledige video

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read