Quick read
Drinkwater

Over de Actie

Wandelen voor Water is de leukste scholierenactie! Met bijzondere gastlessen leren de kinderen over de wereldwijde waterproblematiek en met de sportieve wandeltocht kunnen de kinderen hier zélf iets betekenen voor hun leeftijdsgenoten in Afrika.

Elk jaar organiseert Simavi de landelijke scholierenactie ‘Wandelen voor Water’. Met deze sportieve actie lopen duizenden leerlingen 6 kilometer, met 6 liter water op hun rug (max. 10% van het lichaamsgewicht) om zo geld op te halen voor hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Voorafgaand aan de sponsorloop krijgen de kinderen een gastles om meer te leren over de wereldwijde waterproblematiek en de betekenis hiervan voor kinderen in Afrika.

Mini campagne

Na de gastles kunnen de leerlingen met hun sponsorboekje de straat op om in de hele buurt op zoek te gaan naar sponsoren. Dit kan niet alleen in contact geld maar ook via SMS-code en QR-code, zodat leerlingen niet met teveel geld over straat lopen. Het doel van deze scholierenactie? Geld ophalen voor de waterprojecten van Simavi in Oeganda en Tanzania.

Waarom deze scholierenactie?

Voor ons is het heel normaal; veilig drinkwater uit de kraan, toiletten op school en in huis en goede dagelijkse hygiëne. Helaas is dit niet overal zo vanzelfsprekend; nog steeds hebben wereldwijd 2,4 miljard mensen geen toegang tot een schoon toilet en hebben 1,8 miljard mensen geen toegang tot veilig, schoon water. Dit geldt ook voor veel kinderen en hun families in Oeganda en Tanzania. Zij moeten vaak uren lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze minder vaak naar school en missen ze belangrijke lessen. En dat niet alleen! Wereldwijd sterven er nog elke dag 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water en het gebrek aan een toilet.

scholierenactie

De 13 jarige Brington uit Oeganda deelt zijn kennis over schoon drinkwater nu met zoveel mogelijk kinderen.

“Op school dronken we water uit een vervuilde waterbron waardoor kinderen ziek werden. Het water stond urenlang in vieze emmers in de hete zon. Hierdoor hadden parasieten, malariamuggen en bacteriën vrij spel. Ik kreeg 4 keer malaria en liep daardoor erg achter op school.”

WASH & Learn

Met deze scholierenactie verminderen we het aantal kinderen die ziek worden van vervuild water. Dit doen we door de toegang tot schoon drinkwater en toiletten te verbeteren en door de kennis over dagelijkse hygiëne, zoals handenwassen, te vergroten. In het WASH en Learn programma staat leren daarom centraal. Lees meer over dit programma in deze factsheet.

“Door Wandelen voor Water hebben wij afgelopen jaar schoon drinkwater en toiletten op school en in de dorpen gekregen en zijn we getraind in veilig watergebruik en goede hygiene.”

Ook meedoen?

Scholen kunnen zich hier inschrijven voor Wandelen voor Water via het inschrijfformulier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read

Related stories