Quick read

Over je eerste menstruatie praten op tv, zou jij het durven?

Een blog van Evert van Walsum, programmamanager bij Simavi

Ook in Nederland vinden veel mensen het nog steeds ongemakkelijk om over menstruatie te praten. In sommige landen is het zelfs een taboe. Toen Koningin Maxima bijvoorbeeld onlangs India bezocht, vroeg een meisje aan haar: ‘rust er in uw land ook een taboe op menstruatie?’ ‘Nee, het is geen taboe’, legde de koningin uit. ‘Maar het is ook weer geen onderwerp dat heel open besproken wordt.’

Menstruatie als taboe en bijkomende gevolgen

Waarom is dit eigenlijk zo? Menstruatie hoort er gewoon bij. Er zijn zelfs heel goede redenen om het juist wel over menstruatie te hebben. Als menstruatie een taboe is, praat je er niet over. En als je er niet over praat, doe je net of het niet bestaat. Maar opgroeiende meisjes krijgen zo natuurlijk geen goede informatie over menstruatie. Ze weten niet goed wat het is, waar je op moet letten en hoe je jezelf het beste kunt verzorgen als je ongesteld bent. In veel landen gaan meisjes niet naar school tijdens hun ongesteldheid, soms omdat ze dat niet mogen of omdat ze zich op school niet goed kunnen verzorgen. In sommige landen krijgen vrouwen tijdens hun menstruatie te maken met allerlei beperkingen. Soms gaat dat zelfs zover dat ze elke maand een paar dagen niet thuis mogen komen. Op deze manier zorgt het taboe op menstruatie wereldwijd dat de rechten van meisjes en vrouwen beperkt worden.

Training en educatie over menstruele gezondheid

Simavi vindt dat menstruatie iets heel gewoons zou moeten zijn, iets waar je gewoon over kunt praten. Niet alleen voor meisjes en vrouwen maar ook voor mannen die er als partner, vader, broer of vriend mee te maken hebben. Voor Simavi is het een kans om ongelijkheid te bestrijden en ervoor te zorgen dat vrouwen meer te zeggen krijgen over hun eigen lichaam en gezondheid. Daarom ondersteunt Simavi programma’s die ervoor zorgen dat er over menstruatie gepraat kan worden. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven aan meisjes op scholen en gezondheidscentra in lokale gemeenschappen.

Ongesteldheid op tv

Voor Simavi heb ik onlangs een training over menstruatie in Nepal georganiseerd. We hadden gemerkt dat daar veel behoefte is aan goede informatie op dit gebied. En nog dichter bij huis: een paar weken geleden vroeg mijn dochter van 13 me of ze mee mocht doen aan een televisieprogramma om over haar eerste ongesteldheid te komen praten. Ik was erg trots dat ze dat durfde. We hebben daarna thuis met zijn allen het programma (Pauls Nummer 1 Show) gekeken. Een vrolijk gesprek met drie nuchtere meiden, die zeiden dat menstruatie iets heel gewoons is waar je niet geheimzinnig over hoeft te doen. Goed gedaan meiden!

Evert's dochter praat openhartig over menstruatie bij Paul's Nummer 1 Show (RTL4)

Evert’s dochter praat openhartig over menstruatie bij Paul’s Nummer 1 Show (RTL4)

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read