Quick read
Hygiëne

Film over menstruatie wint Oscar

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards, de bekende filmprijzen in Hollywood, viel de Netflix documentaire Period. End of Sentence in de prijzen. Deze film gaat over het stigma rondom menstruatie en speelt zich af in een ruraal gebied in India.

Als organisatie die zich dagelijks bezighoudt met deze problematiek in Azië en Afrika, zijn wij verheugd dat dit thema op deze manier een groot publiek kan aanraken. Directeur van Simavi Ariette Brouwer: “De film laat zien dat het niet vanzelfsprekend is dat er menstruatie-producten zijn. Zonder deze producten kunnen vrouwen en meisjes vaak niet naar school of naar hun werk, en het leven leiden dat ze buiten hun menstruatieperiode leiden.”

Menstruatie is een onderwerp dat in ontwikkelingssamenwerking steeds meer aandacht krijgt. Niet gek, omdat het thema twee belangrijke pijlers verenigt: WASH (water, sanitatie en hygiëne) en SRHR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten). Terwijl de eerste vooral gaat over de juiste voorzieningen, zoals toiletten en schoon water, is het ook nodig om aandacht te hebben voor gedrag, cultuur en regelgeving.

Zolang menstruatie een taboe is, of als onrein wordt beschouwd, hebben miljoenen vrouwen en meisjes dagelijks niet de kans om zich te ontwikkelen of zich volwaardig te voelen. En lopen ze zelfs gevaar, omdat zij bijvoorbeeld hun dorp moeten verlaten of infecties kunnen oplopen door het gebruik van zelfgemaakte oplossingen, in plaats van hygiënisch maandverband.

Menstrual Health-expert en programmanager bij Simavi Hilda Alberda licht toe: “Als je optelt hoe lang vrouwen tijdens hun leven menstrueren, kom je uit op zeven jaar. Dat geeft wel aan dat het belangrijk is om hier iets aan te doen. Wij werken aan programma’s waarin aandacht is voor zowel WASH als SRHR, zodat we op holistische wijze kunnen bijdragen aan de basisrechten van vrouwen wereldwijd. Wat mij betreft is het vooral belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt. Naar het probleem, en naar welke oplossingen echt werken.”

Een van de programma’s van Simavi dat over dit onderwerp gaat, Ritu, heeft dat onderzoek centraal gesteld in de aanpak. In Bangladesh wordt in drie jaar hard gewerkt aan betere voorzieningen en kennisoverdracht op het gebied van menstruatie. Scholen staan centraal. Daarbij worden verschillende testgroepen met elkaar vergeleken: zo kunnen we meten welke oplossingen werken en welke impact dat heeft. Denk hierbij aan trainingen via school, kennisoverdracht via de ouders en vrouwvriendelijke toiletten.

SRHR India

Hilda Alberda: “Het mooie van het meten van impact, is dat we er zo ontzettend veel van kunnen leren. Dat is voor de hele sector belangrijk. Bovendien geeft dit een ingang om met de jonge generatie te praten over wat op vele plekken nog taboe is: seksuele voorlichting. We hopen daarmee ook ongewenste zwangerschappen en kindhuwelijken te verminderen. Als je snapt hoe de menstruatiecyclus werkt en wat het is, heb je meer zelfvertrouwen. De jonge generatie meiden mag voor zichzelf opkomen.”

Overigens heersen ook in ‘de Westerse wereld’ nog taboes en misverstanden over dit onderwerp. Dat bleek opnieuw uit een gelekt juryrapport van de Academy Awards, waarin een man had aangegeven niet op deze film te willen stemmen, omdat hij het onderwerp ‘viezig’ vond.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie over dit onderwerp ons Ritu programma.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read