Quick read

Petitieaanbieding: oproep tot duurzaam regeerakkoord

Vandaag roepen wij als onderdeel van een brede coalitie van 400 bedrijven en maatschappelijke organisaties op tot een centrale plek voor duurzame ontwikkelingsdoelen in het regeerakkoord. Deze oproep wordt officieel overhandigd aan de Tweede Kamer in de vorm van een petitie voor de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Naast de officiële petitie ontvangen alle Kamerleden een reep duurzame chocolade als ‘food for thought’.

Beleid toetsen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen

In 2030 zou de wereld verlost moeten zijn van honger en armoede, moet iedereen toegang hebben tot schoon drinkwater en veilige toiletten én is er gezondheidszorg voor iedereen. Dit zijn enkele van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die eind september 2015 werden opgesteld door de Verenigde Naties en waarmee we de wereld in de komende 15 jaar tot een betere plek maken. Met het centraal stellen van de duurzame ontwikkelingsdoelen in het regeerakkoord moet het nieuwe kabinet ervoor zorgen dat al het nieuwe beleid bijdraagt aan het behalen van deze doelen.

“Voor Simavi betekenen de duurzame ontwikkelingsdoelen dat we met z’n allen de schouders zetten onder een gezamenlijke agenda om armoede de wereld uit te helpen. “Gezondheid is essentieel voor duurzame ontwikkeling”, stellen de Verenigde Naties en daar is Simavi het hartgrondig mee eens. Wij zetten ons in om een gezonde basis voor iedereen mogelijk te maken, want alleen als je gezond bent kun je je economisch en persoonlijk ontwikkelen en zo uit armoede komen. We verwachten van het nieuwe kabinet dat het deze doelen ook een belangrijke plek geeft in het regeerakkoord, want morgen begint vandaag.” – Ariette Brouwer, directeur Simavi

Ondertekenaars van de oproepen dringen aan op een duurzaam regeerakkoord waarin alle beleid wordt getoetst aan de duurzame ontwikkelingsdoelen, een regeerakkoord met een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen en met een volwaardig budget voor ontwikkelingssamenwerking. Het centraal stellen van de duurzame ontwikkelingsdoelen maakt de Nederlandse economie concurrentiekrachtiger en draagt bij aan een betere maatschappij. Deze oproep is een initiatief van De Groene Zaak en Partos.

Lees de volledige oproep hier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read

Related stories