Quick read
Hygiëne
19 juli 2017

Ritu programma gelanceerd in Bangladesh

Samen met RedOrange en TNO, werkt Simavi in het menstruele gezondheidsprogramma Ritu aan het verbeteren van de gezondheid, het welzijn en sociale en economische participatie van vrouwen en meisjes in Bangladesh. Op 16 juli werd het programma officieel gelanceerd in Dhaka, Bangladesh.

Het evenement werd georganiseerd door het Ritu programmateam van Simavi en een lokaal overheidsproject ‘Access to information’. Onder de gasten verwelkomden we de lokale Minister van Onderwijs, Nurul Islam Nahid, en Leoni Margaretha Cuelenaere van de Nederlandse ambassade in Bangladesh.

Tijdens het event was er aandacht voor de barrierès waarmee vrouwen en meisjes geconfronteerd worden tijdens hun menstruatie, zoals slechte toegang tot water, hygiëne en toiletten, een gebrek aan kennis over menstruatie, en taboes en restricties die het gedrag van vrouwen tijdens de menstruatie beperken.

Het lanceringsevenement was een goed moment om bewustwording te creëren over de slechte status van schooltoiletten, het onvermogen van leerkrachten om de gevoelige onderwerpen zoals menstruatie te onderwijzen en de rol van het Ritu programma om de bestaande menstruele gezondheidssituatie te veranderen. De lokale minister reageerde hier positief op en liet weten dat nieuwe scholen pas toestemming krijgen om te starten als ze aparte en menstruele hygiëne-vriendelijke toiletten voor meisjes hebben.

Met de lancering van Ritu hebben we een eerste stap gezet om de menstruele gezondheidssituatie in Bangladesh te verbeteren. We kijken uit naar de volgende stappen!

Zie voor meer informatie over het Ritu programma, ons eerdere artikel over Hygiene rondom de menstruatie in Bangladesh of bekijk de Ritu programma pagina.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read

Related stories