Quick read
4 april 2017

Simavi ondersteunt oproep tot duurzaam regeerakkoord

Vandaag roepen wij als onderdeel van een brede coalitie van meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties (zoals Triodos Bank, FNV, Tony’s Chocolonely, One World en Simavi) op tot een centrale plek voor Duurzame Ontwikkelingsdoelen in het regeerakkoord. Dat deden we door de onderhandelaars een reep duurzame chocolade te overhandigen als ‘food for thought’ voor tijdens de onderhandelingen.

Beleid toetsen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen

In 2030 zou de wereld verlost moeten zijn van honger en armoede, moet iedereen toegang hebben tot schoon drinkwater en veilige toiletten én is er gezondheidszorg voor iedereen. Dit zijn enkele van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die eind september 2015 werden opgesteld door de Verenigde Naties en waarmee we de wereld in de komende 15 jaar tot een betere plek maken. Met het centraal stellen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in het regeerakkoord moet het nieuwe kabinet ervoor zorgen dat al het nieuwe beleid bijdraagt aan het behalen van deze doelen.

“Wij – een coalitie van bedrijven en maatschappelijke organisaties –  kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de SDG-agenda is voor de toekomst van onze samenleving en toekomstige generaties. Belangrijk voor de samenleving wereldwijd, maar ook voor een veerkrachtige Nederlandse economie en een gezonde Nederlandse samenleving als onlosmakelijk onderdeel van de mondiale samenleving.”

Ondertekenaars van de oproepen dringen aan op een duurzaam regeerakkoord waarin alle beleid wordt getoetst aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, een regeerakkoord met een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen en met een volwaardig budget voor ontwikkelingssamenwerking. Het centraal stellen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen maakt de Nederlandse economie concurrentiekrachtiger en draagt bij aan een betere maatschappij. Deze oproep is een initiatief van De Groene Zaak en Partos.

Wij wensen de onderhandelaars veel succes bij het schrijven van een regeerakkoord met een maximale inzet voor de Sustainable Development Goals.

Lees de volledige oproep hier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read

Related stories