Quick read
26 oktober 2017

West en Centraal Afrikaanse landen willen kindhuwelijken uitbannen

Geweldig nieuws! Vierentwintig landen uit West- en Centraal-Afrika willen af van kindhuwelijken. Dat werd woensdag 25 oktober 2017 duidelijk op de laatste dag van de driedaagse internationale topconferentie over het beëindigen van kindhuwelijken in Senegal.

 

De top ‘Ending Child Marriage’ in Senegal werd mede georganiseerd door Girls Not Brides van Prinses Mabel, Save the Children, Plan en UNICEF. Voor het eerst waren grote invloedrijke leiders uit de regio in Senegal bij elkaar om samen met kinderrechtenorganisaties en VN-organisaties oplossingen voor het afschaffen van kindhuwelijken te bespreken.

Zes van de tien landen in West- en Centraal-Afrika hebben het hoogste percentage kindhuwelijken ter wereld. Alleen al in deze regio trouwen jaarlijks 1,7 miljoen kinderen die jonger zijn dan achttien jaar. Wereldwijd zijn er meer dan 700 miljoen vrouwen die voor hun achttiende trouwden. In Afrika trouwt zelfs een derde van hen voor hun vijftiende. Dat blijkt uit onderzoek van Save the Children en de Wereldbank.

De landen zijn het erover eens dat de wettelijke minimumleeftijd om te trouwen omhoog moet naar 18 jaar. In onze strijd tegen kindhuwelijken, juicht Simavi dit resultaat enorm toe.

Marlijn, Programme Officer SRHR: “Kindhuwelijken zijn een ernstige mensenrechtenschending en kunnen levenslange gevolgen hebben.  Zo krijgen kindbruiden vaak op veel te jonge leeftijd kinderen. Omdat hun lichaam hier nog niet klaar voor is, lopen ze grote risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap, waardoor ze blijvende gezondheidsproblemen kunnen krijgen of zelfs kunnen overlijden. Ze komen vaak in een sociaal isolement terecht, zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld en gaan vaak niet meer naar school, wat hun persoonlijke ontwikkeling ernstig belemmert.”

Samen met Save the Children, Oxfam Novib en the Population Council strijdt Simavi  tegen kindhuwelijken in de More Than Brides Alliance.  Lees hier meer over ons programma.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Quick reads

Een quick read is een kort artikel over een actueel onderwerp dat te maken heeft met onze aanpak.

Meer ‘quick reads’ Lees volgende quick read