Long read
18 oktober 2019

WASH & Learn project

Het WASH & Learn project richt zich op het verbeteren van de gezondheid van schoolkinderen en hun families in Kenia, Oeganda en Tanzania. Kinderen kunnen de sleutel vormen voor duurzame verandering. Door het bouwen van toiletten en het verbeteren van kennis over hygiëne verbetert de gezondheid en kunnen kinderen naar school.

Door lokaal ondernemerschap te stimuleren worden mensen zelfvoorzienend en kunnen ze werken aan hun economische ontwikkeling.

Aanpak WASH & Learn

Simavi werkt met lokale partners aan lokale oplossingen:

  • Lokale ondernemers worden getraind om veilige en schone toiletten te gaan bouwen
  • Dorpsbewoners worden getraind om de sanitaire voorzieningen te gaan onderhouden
  • Er wordt voorlichting geven over dagelijkse hygiëne (zoals handenwassen)
  • Scholen en lokale overheid worden getraind over toiletgebruik- en onderhoud, inclusief het ontwikkelen van een onderhoudsplan
  • Er wordt kennis gedeeld over het opzetten van spaarplannen en spaargroepen voor onderhoud van schoolvoorzieningen, zoals toiletgebouwen

Resultaten eerste fase
Samen met zes lokale partners hebben we met 40 scholen en 85 omliggende gemeenschappen gewerkt – in totaal zijn hiermee 27.590 leerlingen en leraren bereikt! Belangrijke pijlers in het programma zijn voorlichting en werken aan gedragsverandering. Daarnaast zijn er:

Implementatie tweede fase: WASH & Learn 2.0
In 2019 startten we met de 2e fase van het programma in Oeganda en Tanzania. Er worden regenwatertanks aangelegd met waterfilters voor veilig drinkwater. De pilot van de Water Vending machine in Tanzania was zeer succesvol en zal verder worden uitgerold. Er worden handwasfaciliteiten gebouwd, en nieuwe toiletblokken met wasruimtes bieden meisjes privacy en een veilige plek. Trainingen over menstruatie, hygiëne, het maken van maandverband uit lokale producten, en het wegnemen van taboes, bevorderen samen de schooldeelname van meisjes.

Impact van jouw bijdrage

Elke geldbijdrage, groot of klein, heeft impact. Zo kunnen we voor:

€50Aanschaf van een ceramische waterfilter voor zuivering van regenwater tot veilig drinkwater
€500Training over management en onderhoud van WASH faciliteiten

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read