World Menstrual Hygiene Day 2019

#DeSchaamteVoorbij

Menstruatie is toch de normaalste zaak van de wereld?
Waarom schamen we er ons dan toch (on)bewust voor? Het maandelijkse feestje, de tomatensoep is overgekookt, de rode vlag hangt uit, we noemen het beestje niet bij de naam. De maandelijkse cyclus van vrouwen is nog altijd een onderwerp waar veel taboe en schaamte op rust. Meisjes en vrouwen in Afrika en Azië ervaren nog grotere taboes dan in Nederland. Ze lopen tegen veel fysieke en sociale uitdagingen aan om hun menstruatie te managen. Dit patroon moet doorbroken worden, via Menstrual Hygiene Day vragen we aandacht voor de situatie van vrouwen in deze landen.

Want alleen door open te zijn over menstruatie doorbreken we wereldwijd het taboe en gaan we de schaamte voorbij.

Beluister onze podcast

Schaamtevolle feiten

 • In Bangladesh nemen vrouwen anti-conceptie niet om zwangerschap te voorkomen, maar om hun menstruatie te stoppen, zodat ze kunnen werken.
 • In Nepal mist 40% van de meisjes school omdat ze ongesteld zijn: uit schaamte of omdat ze hun menstruatie niet kunnen managen.
 • In Uganda mist 1 op de 2 meisjes één tot drie dagen school vanwege hun menstruatie.

Britte doorbreekt taboe met podcast

Onze ambassadeur Britte Lagcher maakt menstruatie, taboe en schaamte bespreekbaar in onze allereerste podcast. Op deze wijze vragen wij aandacht voor de situatie van meisjes in vrouwen in Azië en Afrika op World Menstrual Hygiene day. Want alleen door open te zijn over menstruatie doorbreken we wereldwijd het taboe en gaan we de schaamte voorbij.

Beluister de podcast

Oproep van Tweede Kamerlid Corrie van Brenk

 

Schaamte doorbrekende projecten

Via onze programma's doorbreken we de taboe en schaamte rondom menstruatie en verbeteren we de positie van meisjes in vrouwen in Afrika en Azië. Projecten die we doen op Menstrual Health zijn:

 • Making Periods Normal (India) in samenwerking met Rutgers & Women on Wings
 • Ritu (Bangladesh) in samenwerking met RedOrange en TNO
 • The Perfect Fit (Indonesië)
 • Give Girls Wings (Malawi)

Resultaten

Dankzij deze projecten kunnen meisjes en vrouwen doorgaan met hun dagelijkse activiteiten, hebben ze toegang tot schone toiletten om hun menstruatie te managen en ervaren ze minder fysieke klachten door gebrek aan hygiëne tijdens hun menstruatie. Daarnaast is hun menstruatiekennis gestegen en hebben ze verbeterde toegang tot producten. Door het taboe te doorbreken is de positie van deze meisjes en vrouwen duurzaam verbeterd.

De schaamte voorbij podcast

Britte bespreekt in onze allereerste pod cast aflevering over menstruatie. Vragen als ‘Waarom is het nou zo’n taboe?’ en ‘Durf je om een tampon te vragen in het openbaar’ worden afgewisseld met hilarische verhalen en de mening van het Nederlandse publiek.

Deelnemers podcast

 • Britte Lagcher - acteur en ambassadeur voor Simavi
 • Marieke Jongen - Marieke is freelance programma- en documentairemaker. Zo maakte ze 'Me Tarzan, You Jane' en 'Mag ik je tieten zien?'
 • Paula Kragten - Paula is oprichter en hoofdredacteur van het online platform Period! en schreef ze het boek 'Mooi rood is niet lelijk'
 • Hilda Alberda - Hilda werkt voor Simavi, waarbij ze in ontwikkelingslanden projecten opzet op het gebied van menstruatie. Haar expertise is inzetten op bewijs, zodat je echt weet wat werkt.

Beluister de podcast

Binnenkort ook te luisteren op Apple Podcasts en Pandora

       

Britte: “In mijn werk als acteur heb ik geleerd hoe schaamte los te laten en hoe bevrijdend dat is. Maar in het dagelijks leven kom je toch nog vaak taboes tegen. Zelfs in Nederland. Ik vind dat mateloos interessant, maar vooral hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het doorbreken ervan. Zodat we allemaal een beetje vrijer zijn.”

Schrijf je in op onze schaamteloze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van ons werk

#DeSchaamteVoorbij

World Menstrual Hygiene Day 2019

Menstruatie is toch normaalste zaak van de wereld?

Menstruatie is een natuurlijke en regelmatige gebeurtenis die bijna elke vrouw ervaart. Een gemiddelde vrouw heeft 450 menstruatie cycli in haar leven, verdeeld over ongeveer 38 jaar. Daarnaast zijn er andere vormen van vaginale bloeding die vrouwen en andere menstruators ervaren tussen hun eerste menstruatie en menopauze. Ondanks dat het een onderdeel is van een natuurlijk reproductieve cyclus, zijn er culturele opvattingen en sociale normen in veel landen die de deelname van meisjes, vrouwen en menstruators in de samenleving beperken. Beperkte toegang tot water, goede sanitaire voorzieningen en menstruatieproducten maakt het moeilijk om de menstruatie hygiënisch te managen. Als een gevolg worden er wereldwijd veel (jonge) vrouwen en menstruators aanzienlijk geconfronteerd met fysieke en sociale uitdagingen tijdens hun menstruatieperiode.