HER Film Festival

Editie 2024 komt eraan! Wil jij ook weer genieten van de beste selectie films?

HER Film Festival heeft er inmiddels drie edities op zitten. Vele duizenden mensen wisten HER Film Festival online al te vinden. In 2023 vierden Simavi en Cinetree het 3-jarig partnerschap met Best of HER. Van 9 tot en met 15 oktober konden we gratis en online genieten van alle publieksfavorieten van het festival: Frida, Adam en Sacred Water.


HER Film Festival & Internationale Vrouwendag

En er is nieuws! Best of HER is ook een aankondiging. Cinetree en Simavi organiseren HER Film Festival voortaan rond 8 maart: Internationale Vrouwendag.

We geloven dat Internationale Vrouwendag hét moment is om met film aandacht te vragen voor de positie van vrouwen en om het gesprek te voeren over het belang van gelijke rechten. Met het vertrouwde online aanbod van de beste films door en voor vrouwen. 

Wélke films het precies worden, kunnen we nog niet vertellen. Wél dat we al een aantal knallers op het oog hebben. Films waarvan je stil zult worden of strijdlustig, of natuurlijk allebei.

Dus verzamel al je vrienden en laat je samen inspireren tijdens HER Film Festival.

Wil je op de hoogte blijven van Simavi-nieuws en als eerste horen over nieuwe edities van HER Film Festival? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. 

Verhalen die gehoord moeten worden

Met HER Film Festival slaan filmplatform Cinetree en Simavi de handen ineen om aandacht te vragen voor gelijkheid. Het festival geeft een stem aan verhalen die gehoord moeten worden. Het programma in 2022 bestond uit acht films en documentaires, die samen de kracht van vrouwen demonstreren. 

Zo toonde Writing with Fire (India, 2022) de strijd van vrouwen uit de laagste kaste in India die, gewapend met een smartphone, zelf een krant runnen om zo macht te kunnen uitoefenen in een hele conservatieve maatschappij. Verder leren we belangrijke iconen, zoals Frida Kahlo en Ruth Bader Ginsburg, beter kennen en zijn er films uit Sri Lanka en eSwatini in het diverse aanbod te zien.

Bijzonder was ook de film Sisterhood van de Nederlandse maker Sophie Dros, waarin zij - geïnspireerd door Simone de Beauvoirs essay De tweede sekse - in gesprek gaat met vier vrouwen en een groep jonge meiden over wat het anno nu betekent om vrouw te zijn.

Blijf op de hoogte

Meld je aan en ontvang nieuws van HER Film Festival en Simavi regelmatig in je inbox

Niet zomaar een filmselectie

We noemen ze ook wel de specialisten van HER Film Festival: onze internationale groep van curatoren. Deze filmliefhebbers, specialisten en ambassadeurs van Simavi hebben een passie voor vrouwenrechten, gelijkheid en - niet in de laatste plaats - film.

Ze geven handvatten voor het kijken van de films. Maar vooral vertellen ze waarom ze bij dit verhaal de connectie voelen, die zo belangrijk is voor ons festival, en hopen je daarmee te helpen bij jouw filmkeuze.

In 2022 waren de curatoren: acteur Joy Delima, documentairemaker Sophie Dros, acteur, theatermaker en schrijver Jouman Fattal, schrijver en journalist Tatjana Almuli, coördinator van de African Civil Society Network on Water and Sanitation Sareen Malik, journalist, activist en feminist Milou Deelen, artistiek leider en (film)programmeur Henriëtte Poelman en Jackie Kyomugisha die in Oeganda veel humanitair werk heeft gedaan als social worker.

Klimaatportretten en HER Film Festival on Tour

Wat is een filmfestival zonder premières? In 2022 bracht het festival veel nieuws, activiteiten en primeurs. Op 14 oktober kleurde Koninklijk Theater Tuschinski geel voor de feestelijke aftrap van het festival. Het theater vulde zich voor het evenement met experts uit de filmsector, klimaatactivisten, beleidsmakers en politici, vele geïnteresseerde partners en stichtingen, en trouwe donateurs van Simavi. Een groot deel van hen was gehuld in geel.

HER Film Festival ging voor het eerst on tour. Een aantal Nederlandse bioscopen vertoonde hoogtepunten van de filmprogrammering, met daarbij interessante Q&A’s en ontmoetingen.

Ook presenteerden Cinetree en Simavi tijdens het HER Film Festival trots onze eerste portretserie: HER Climate Stories. In deze serie delen we de verhalen van drie vrouwen, die ieder op hun eigen manier in actie komen in de klimaatcrisis. Binnen hun gemeenschappen in Kenia, Brazilië en Nederland, maar ook daarbuiten zetten zij zich in voor hun gedeelde missie.

Aangeboden door Cinetree en Simavi 

Online filmplatform Cinetree biedt haar leden toegang tot de beste films en documentaires. Samen met experts uit de filmwereld maken ze een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiezen daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en met verhalen die je raken.

Ontwikkelingsorganisatie Simavi zet zich al sinds 1925 in voor gelijkheid en gezondheid. Simavi investeert in de basisvoorwaarden van vrouwen en meisjes, zoals water, sanitatie en hygiëne, waarbij langdurige verandering en de naleving van universele mensenrechten centraal staan. Simavi werkt samen met partners in Afrika en Azië aan projecten die ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes toegang krijgen tot veilig water, een toilet en een gelijke behandeling.

Meer weten over HER Film Festival? Bekijk de veelgestelde vragen.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer