Vrouwelijke mentoren in Bangladesh: een geweldige aanpak met langdurig effect
De Chittagong regio in het zuidoosten van Bangladesh is al jaren een gebied van conflict. Er is daardoor niet geïnvesteerd in belangrijke voorzieningen, zoals water en sanitatie, en daar zijn vooral de meisjes en vrouwen de dupe van. Om te zorgen dat jonge vrouwen geen achterstand oplopen als het gaat om hun ontwikkeling, rechten en kennis over hygiëne, werkt Simavi met een mentoren-systeem. Zo kunnen we veel mensen bereiken en langdurige verandering teweeg brengen.
Eén krachtige vrouw kan het verschil maken voor de gezondheid van vele meisjes!
Ontmoet de mentoren
Deze jongen vrouwen hebben onze opleiding tot mentor voltooid en leiden nu succesvol een meisjesclub.
Painuching Chowdhury, 18 jaar, woont in Marma Community in Tholi Para village
Painuching Chowdhury is pas 18 jaar oud en al opgeleid tot mentor voor meisjes in haar gemeenschap. Ze is er trots op haar achtergrond, maar ze vindt wel dat sommige sociale taboes grote obstakels vormen voor vrouwen en meisjes: “In onze stam geloven mensen dat meisjes onrein zijn tijdens hun menstruatie. Ze mogen de openbare ruimtes of zelfs hun eigen keuken niet betreden. Ik wil leiders in onze samenleving laten zien dat dit niet de realiteit is en dat we dit systeem kunnen veranderen."
“Als mentor hoop ik ook dat ik kindhuwelijken kan voorkomen, kan zorgen voor goede gezondheidszorg voor vrouwen en een goede omgeving kan creëren voor elk meisje dat lid is van de meisjesclub. Mijn motivatie is om te werken aan een samenleving waarin jonge vrouwen en meisjes vrij kunnen bewegen, zonder geweld en discriminatie en met waardigheid kunnen leven."
Paimraching Marma, 25 jaar, woont in Marma community in the Khagrachari district
"Samen zijn we sterk” is het motto van Paimraching Marma. De komende jaren zal ze een mentor zijn voor de meisjes in haar gemeenschap. In de toekomst droomt ze ervan leraar te worden.
“Het is voor mij een kans om voor de meisjes en vrouwen van mijn dorp te werken. Het zal me ook helpen om werkervaring op te doen. In ons dorp kunnen de meeste meisjes en vrouwen hun problemen niet met hun ouders delen. Ik wil ze steunen om het samen op te lossen. Ik wil ook kennis met hen delen om hen bewust te maken van zichzelf en hun lichaam. Het is belangrijk dat meisjes weten hoe ze gezond en hygiënisch kunnen leven. Zo kunnen we werken aan een eerlijke samenleving."
Karisma Tripura, 20 jaar, woont in Tripura community in het Khagrachari district
Deze sterke, jonge vrouw is vastberaden om zich in te zetten voor een betere wereld. Haar doel is om te werken voor een ontwikkelingsorganisatie en mensen met weinig kansen te helpen. De opleiding tot mentor is een prachtige eerste stap.
“De komende jaren hoop ik bekwamer te worden om mijn rol als mentor te spelen. Vervolgens wil ik als mentor de meisjes en vrouwen ondersteunen om hun eigen beslissingen te kunnen nemen. Ik hoop dat ze in staat zullen zijn om goed en slecht te onderscheiden, en vooral dat ze onafhankelijk zullen worden. Zo hebben ze de kans op een gezond leven en gelijke rechten."
Duurzame verandering begint als mensen zelf hun recht op schoon water, hygiëne en gezondheid gaan opeisen
Samen maken we het verschil. De mentoren die wij opleiden hebben allemaal ongeveer 15 meisjes onder hun hoede. En deze meisjes inspireren op hun beurt weer hun vriendinnen, zusjes en moeders. Zo werken we samen aan verandering, aan langdurige impact, zodat ook de vrouwen in de Chittagong regio in Bangladesh hun recht op een waardig bestaan kunnen opeisen.