Long read
Hygiëne

Menstruatie, onwetendheid houdt meisjes van school

Voor het eerst ongesteld worden is voor meisjes een bijzondere gebeurtenis. In ons land zien meisjes het vaak als een bevestiging dat zij volwassen worden. Maar wereldwijd wordt er nog heel verschillend over menstruatie gesproken. In landen als Bangladesh of India vinden velen het ongemakkelijk om erover te praten, met alle gevolgen van dien. Meisjes weten te weinig over hun eigen lichaam en schrikken wanneer ze voor het eerst ongesteld worden.

Menstruatie, nog steeds een taboe

In India worden meisjes als ‘onrein’ beschouwd wanneer zij menstrueren. Hierdoor worden de meisjes beperkt in hun deelname aan het dagelijks leven. Door culturele normen en sociaal overtuigingen, wordt menstruatie niet openlijk besproken. Zelfs niet tussen moeder en dochter. Met als gevolg dat veel meisjes onvoorbereid zijn en niet goed weten wat er allemaal aan de hand is met hun lichaam wanneer ze voor het eerst ongesteld worden. Doordat ze niet over de juiste informatie beschikken is deze eerste menstruatie voor vele meisjes een angstige en vervelende periode.

“Net als veel van de meisjes uit mijn klas, werd ik erg beperkt in mijn dagelijks leven wanneer ik menstrueerde. Zo mocht ik niet bidden, moest ik een strikt dieet volgen, waarin ik geen zuur voedsel mocht aanraken of eten, zoals tamarinde en augurken (ze geloven dat de aanraking van een menstruerend meisje ervoor zorgde dat het voedsel bederft). Ik voelde me vervloekt omdat ik bloedde tijdens mijn menstruatie en voor mij was het een zaak van schaamte en verlegenheid. Door al deze beperkingen begon ik te denken dat meisjes zwakker zijn dan jongens, omdat jongens zulke beperkingen niet ondervinden.” – Alisha

 

Bovendien maakt de beperkte toegang tot schoon water, zeep, schone toiletten waar ze zich kunnen verschonen en maandverband of andere menstruele producten, het moeilijk voor meisjes om te zorgen voor goede menstruele hygiëne. Als gevolg worden de meisjes geconfronteerd met aanzienlijke fysieke en sociale uitdagingen tijdens hun menstruatie. De taboesfeer en een zeker gevoel van schaamte, zorgen ervoor dat ze tijdens hun menstruatie niet naar school gaan of kunnen werken. Zo worden haar kansen op een goede toekomst elke maand kleiner.

“De eerste keer dat ik iets voelde, was toen ik in de 7e klas zat. Ik speelde ‘Kabbadi’ met mijn vrienden en ik begon te bloeden. Ik werd echt bang, ik dacht dat er iets met me gebeurd was en begon te huilen. Ik dacht dat ik me erg verwond had. Ik vertelde niemand iets uit angst omdat ik bang was een uitbrander te krijgen. Ik wist niet wat ik moest zeggen en tegen wie ik iets moest zeggen. Ik ging naar huis en ging naar bed zonder te eten of met iemand te praten. Later in de nacht kwam mijn moeder naar me toe om te vragen of het wel goed ging. Toen ik haar vertelde wat er gebeurd was, werd ze boos en aarzelde ze erover te praten. Ze vroeg me het met niemand te bespreken. Discreet gaf ze me een oude lap en vroeg me om het te dragen. De volgende dag, toen ik de vuile lap wilde weggooien, zag mijn moeder het en vroeg ze me om het te wassen, te drogen en te hergebruiken. Ik wist niet waar ik het moest drogen, dus stopte ik het in een ander kledingstuk en droogde het. […] – Sweta

De schaamte voorbij

Om meisjes als Alisha en Sweta een gezonde toekomst te geven, werkt Simavi hard aan het doorbreken van het taboe rondom menstruatie en menstruele hygiëne. Zo werken we in onze programma’s op het gebied van menstruele hygiëne aan het creëren van toegang tot informatie en onderwijs én aan het creëren van toegang tot toiletten waar meisjes en vrouwen zich kunnen verschonen en maandverband of ander hygiënische producten.

Dit doen we, samen met onze lokale partners, door middel van bewustmakingscampagnes op scholen en in gemeenschappen en de opleiding van leerkrachten, gezondheidswerkers en andere stakeholders, om een duurzaam verschil te maken. Zo investeren we in bewustwording voor de uitdagingen die vrouwen en meisjes hebben rondom hun menstruatie. En doorbreken we voor hen de stilte rondom dit onderwerp.

Waar schaam jij je voor? Vind jij ook dat menstruatie de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn?! Deel onze campagne en maak je eigen selfie voor #deschaamtevoorbij

Alisha en Sweta staan zelf niet op de bijgevoegde foto.

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read
Doneer

Kies uw donatie

3

Bouw mee aan een gezond leven voor iedereen. Steun onze projecten voor een gezonde toekomst.

Van iedere euro die Simavi uitgeeft gaat 91 cent naar onze doelstelling: een gezond leven voor iedereen.

U ontvangt een e-mail om uw gegevens te controleren en uw donatie te bevestigen. Dit voorkomt dat anderen zonder uw toestemming doneren. Simavi legt gegevens vast ter uitvoering van het donateurschap of verwerking van een eenmalige gift. Ook kunnen we deze gegevens gebruiken om u te informeren over onze activiteiten, projecten en producten. Als u op deze informatie geen prijs stelt, kunt u dit schriftelijk melden aan Simavi, Naritaweg 135, 1043 BS Amsterdam, of via info@simavi.nl. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven voor onze e-mails.