De overheid wakker schreeuwen tijdens de Klimaatmars in Rotterdam

Artikel: 21.06.22, Amsterdam, Wendy Klaasse

‘No water, no life.’ ‘Wij willen water, nu en later’, twee van de kreten waarmee Simavi met de Water Wake-Up Call door de straten van Rotterdam trok tijdens de Klimaatmars op zondag 19 juni om aandacht te vragen voor de watercrisis.

Hoog tijd

Want de klimaatcrisis is een watercrisis. En het is hoog tijd dat de Nederlandse overheid daarvan doordrongen raakt. Met de Water Wake-Up Call eist Simavi harde toezeggingen van de overheid. We willen actie, samenwerking en nagekomen beloftes.

Iedereen welkom om in actie te komen

Dat doen we met een petitie. Hiermee verzamelen we zo veel mogelijk handtekeningen, om die aan te bieden bij het kabinet. En we proberen mensen te mobiliseren. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe krachtiger onze stem wordt om verandering te eisen in de aanpak van de watercrisis. Daarom was iedereen welkom tijdens de Klimaatmars om samen met ons in actie te komen.

Verzamelpunt voor wateractivisten

Onze Water Cocktail Bar op het Binnenrotte in Rotterdam was het verzamelpunt voor alle wateractivisten. Hier maakten we samen borden om onze boodschap krachtig over te brengen. Konden kids zich laten schminken in Water Wake-Up kleuren. En de waterbar was de hele dag open voor gratis watercocktails, het tekenen van de petitie en een goed gesprek over water of informatie over de watercrisis.

Goed voorbereid met opvallende protestborden en bijgevulde waterflesjes trok de stoet door de binnenstad van Rotterdam. De stad werd tijdens de Klimaatmars overgenomen door bijna 10.000 klimaatactivisten van diverse organisaties. Het 'vrouwen en waterblok' werd enthousiast aangevoerd door de nieuwe Simavi-directeur Dieneke van der Wijk, die op dat moment net 3 dagen in dienst was.

Simavi-directeur Dieneke van der Wijk tijdens de Klimaatmars in Rotterdam

Er is actie nodig. Vrouwen en meisjes zijn de dupe

De klappen van de crisis vallen vooral bij degenen die de minste middelen hebben om zich te weren tegen de gevaren - als droogte en overstromingen. ‘In veel landen in Afrika en Azië̈ zijn dit vooral vrouwen en meisjes: zij hebben het minst bijgedragen aan de oorzaken van de klimaatcrisis, maar dragen wel de verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid van drinkwater voor hun familie.’, aldus Dieneke van der Wijk. Ze vindt dat er actie nodig is. ‘Daarvoor vragen we aandacht. Het voorkomen van verdere opwarming is noodzakelijk, maar we mogen ondertussen niet onze ogen sluiten voor de watercrisis die de meest kwetsbare mensen nu al treft.’

Spoken word artist Hind Eljadid

Spoken word artist

De boodschap van Simavi en de Water Wake-Up Call werd extra kracht bijgezet door spoken word artist Hind Eljadid op het hoofdpodium. Hind is een maatschappijkritische schrijver en ze maakt spoken word, slam poetry, theater en columns. Haar performance, een ware ode aan de vrouw, raakte ondanks de - inmiddels stromende regen – een gevoelige snaar bij alle aanwezigen. En maakte des te meer duidelijk waarom het zo belangrijk is om aandacht te vragen voor vrouwen in de klimaatcrisis: ‘Het is de vrouw, het is de vrouw die loopt, Met kilo’s water aan het lijf, Voor kilometers in de rij, Het is de vrouw …’

Wil jij de Water Wake-Up Call ook steunen? Teken dan de petitie.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer