Dit was een bloody important message: motie aangenomen!

Artikel: 09.11.21, Amsterdam

Menstruatie is wereldwijd nog steeds een belangrijke oorzaak voor ongelijke kansen, zelfs in Nederland. Daarom vroegen we in onze petitie aandacht voor ongesteld = ongelijk. En met succes! Meer dan 14.200 mensen hebben onze petitie ondertekend. Dankjewel!

Benieuwd naar wat wij gedaan hebben?

Jouw handtekening maakt het verschil

Het is een mensenrecht om je menstruatie te kunnen managen met voldoende kennis, veiligheid, waardigheid en zonder stigma. Daarom gaan wij de petitie aanbieden aan de Nederlandse overheid, en dragen wij gezamenlijk met alle petitie-ondertekenaars bij aan:

  • bekendheid voor menstruatie-armoede in een internationaal perspectief;
  • het op de politieke agenda krijgen van gelijkheid en concreet de aanpak van menstruatie-armoede;
  • het doorbreken van de taboe en schaamte rondom menstruatie.

Bekijk hoe jij kan bijdragen aan ons werk.

Overhandiging van alle handtekeningen 

Op 9 november 2021 hebben we alle ruim 14.000 handtekeningen aangeboden een afvaardiging van de leden van de Tweede Kamercommissie. Ook deelden we voor de Tweede Kamer Bloody Important Boxen uit om bij Kamerleden en passanten aandacht te vragen voor menstruatiearmoede in Nederland en wereldwijd.

Motie aangenomen!

Chris Stoffer en Marieke Koekkoek dienden n.a.v. hiervan een motie in. Ze riepen het kabinet daarin op meer te doen voor menstruele gezondheid. En de Kamer stemde op 7 december voor Bloody Important! De regering gaat zich dus verder inzetten om menstruele gezondheid wereldwijd te bevorderen, en houdt de Kamer op de hoogte van vorderingen.

Kamerleden Jan Klink, Alexander Hammelburg, Tom van der Lee, Marieke Koekkoek en Chris Stoffer nemen de handtekeningen in ontvangst namens de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Highlights van ongesteld = ongelijk!

We zijn onwijs dankbaar voor elke petitie-ondertekenaar, iedereen die de petitie heeft gedeeld en artiesten die de petitie ondersteunden. Zoals Amara van der Elst, spoken word artist, die een prachtig gedicht schreef. En Sioejeng Tsau, illustrator en activist, die bijna al onze uitingen heeft ontworpen!

Verder introduceerden wij de allereerste Tamponnerie on Tour om het onderwerp menstruatie op de kaart te zetten. En bieden we een grote Bloody Important Box aan - gevuld met alle voornamen van de mensen die de petitie hebben getekend - aan de Tweede Kamer.

Social media influencers delen de campagne in hun Instagram stories

Tamponnerie on tour

De Bloody Important Box met alle voornamen van de petitie-ondertekenaars

De Bloody Important Box voor de Tweede Kamer wordt gepresenteerd in het Amsterdamse Bostheater

Waarom deze bloody important actie?

Niemand zou kansen moeten missen door het hebben van een gezond lichaam.

  • Zonder toegang tot de juiste producten of een toilet, is menstruatie lastig. Soms blijven vrouwen en meisjes dan thuis van school, werk, sport of sociale activiteiten. Dat zorgt voor ongelijke kansen
  • Door taboes en schaamte rondom menstruatie groeien vrouwen en meisjes op met het idee dat er niet openlijk gesproken kan worden over eventuele problemen. Het is ongelijk verdeeld.
  • Bovendien: ongesteld zijn kost geld - en dat heeft nou eenmaal niet iedereen genoeg.

Elke vorm van steun is altijd welkom. Meld je bijvoorbeeld aan voor onze nieuwsbrief, doneer, of bekijk wat jij nog meer kunt doen.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer