EARTH Water en Simavi lanceren 100% seksvrij water

Artikel: 22.03.24, Amsterdam

Samen met social enterprise EARTH Water lanceert Simavi een limited edition drankkarton om aandacht te vragen voor de ongemakkelijke waarheid dat miljoenen vrouwen en meisjes seksueel geweld ondervinden door de watercrisis. Want 100% seksvrij water is niet overal even vanzelfsprekend. 

Henk Witteveen (EARTH Water), Sabine Brusse (campagneleider Simavi) en Sacha de Boer (fotograaf en ambassadeur Simavi) tijdens de lancering in Amsterdam. Foto: Kirsten van Santen

Meer dan alleen een drankkarton

“Met deze samenwerking willen we mensen triggeren. De drankkartons zijn een gespreksstarter. Hopelijk gaan mensen nadenken over wat seksvrij water eigenlijk precies is, en waarom dat niet vanzelfsprekend is”, zegt Sabine Brusse, campagneleider bij Simavi. “Samen met EARTH Water, willen we bewustzijn creëren dat veel vrouwen en meisjes nog geen toegang tot veilig drinkwater hebben en in het ergste geval zelfs met hun lichamelijke integriteit betalen.”

Stop seks voor water

De samenwerking is onderdeel van de campagne Stop Seks voor Water, waarmee Simavi pleit voor een internationale aanpak tegen sextortion. Wereldwijd ervaren vrouwen en meisjes seksueel geweld als gevolg van waterschaarste. Dat is onacceptabel. Vooral als je bedenkt dat veilige toegang tot water een mensenrecht is.

Henk Witteveen, de oprichter van EARTH Water: “Je vindt de felgekleurde drankkartonnen vanaf april door het hele land. We gaan deze drankkartonnen verkopen op verschillende festivals in Nederland, bijvoorbeeld op het Boothstock Festival in Rotterdam. 100% van de nettowinst van EARTH Water gaat naar het financieren van waterprojecten.”

Foto: Kirsten van Santen

Een oproep aan de VN

De drankkartonnen, die 100% recyclebaar zijn en voor 88% bestaan uit plant-based materialen, zijn ook voorzien van een QR-code die leidt naar een petitiepagina. De petitie genaamd ‘Stop Seks voor Water’ wordt in het najaar van 2024 aangeboden aan de Speciale Rapporteur voor water en sanitatie van de Verenigde Naties, Pedro Arrojo-Agudo. Onze dringende oproep aan hem is om overheden aan te sporen hun verantwoordelijkheid te nemen om sextortion uit te bannen.

Ja, ik doneer voor haar recht op water

En investeer daarmee in gezonde gemeenschappen.
Van elke euro die we ontvangen, gaat 85% naar ons werk voor meisjes en vrouwen.