Girls Poop Too: Simavi vraagt tijdens Boothstock in Rotterdam aandacht voor veilige toiletten

Artikel: 12.06.23, Nederland, Wendy Klaasse

Voor een ‘totale toiletexperience’ moest je op 10 en 11 juni in het Kralingse bos in Rotterdam zijn. Daar vond het Boothstock en Kidsstock Festival plaats en Simavi was op beide tropische dagen aanwezig met de belangrijke actie Girls Poop Too. Want aandacht voor toiletten is hoognodig!

Sabine Brusse, campaigner bij Simavi: ‘Het was te gek om op het festival met mensen te praten over poepen, plassen en het belang van veilige toiletten vooral voor vrouwen. Geweldig om te zien dat zo veel jonge mensen enthousiast en oprecht geïnteresseerd waren in onze missie.’

Iedereen heeft recht op een veilig toilet

Toiletten op festivals zijn niet altijd even fris en de rijen zijn vaak ellenlang. Met Girls Poop Too boden we een totale toiletexperience. Het wachten in de rij werd dragelijker gemaakt met een praatje of een bezoekje aan onze gratis photobooth compleet met gouden toiletpot. 

Voor iedereen die zich enthousiast als vaste donateur aansloot bij Simavi, waren er speciale VIP-toiletten. Deze wc’s werden continue schoongemaakt en we zorgden ervoor dat bezoekers niet in de rij hoefden staan. En verder waren er zonnebrand, snoep, stickers (voor de kids) en zeep.

Met de actie willen we het taboe rondom dit onderwerp doorbreken en veilige voorzieningen mogelijk maken. Want iedereen heeft recht op een veilig toilet, maar wist je dat bijna de helft van de wereldbevolking geen toegang heeft tot een veilig en privé toilet? En dat dit vooral voor vrouwen en meisjes een ramp is:

  • Vrouwen en meisjes zijn kwetsbaar voor (seksueel) geweld als er geen veilige plek is om hun behoefte te doen;
  • Zonder toegang tot een schoon en veilig toilet is menstrueren lastig. Vrouwen en meisjes blijven vaak thuis tijdens hun menstruatie van school, werk of sociale activiteiten.

Dit doet Simavi

Simavi zorgt in Afrika en Azië voor betere toegang tot wc’s, maar ook voor toegang tot water en hygiëne. Wij doen dat door samen te werken met vrouwen, overheden en bedrijven. Wij drukken ons niet uit in aantallen toiletten (want die kunnen ook een keer kapot), maar werken aan langdurige oplossingen. Hierbij speelt onderhoud, onderwijs en wetgeving een rol, omdat wij geloven in een blijvende verandering.

Draag jij ook bij aan veilige wc's voor vrouwen en meisjes?

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer