HER Film Festival: ruim een week lang inspirerende films over krachtige vrouwen

Artikel: 11.10.22, Amsterdam, Noa Gortworst

Van 14 oktober tot en met 23 oktober organiseert Simavi in samenwerking met filmplatform Cinetree HER Film Festival. HER staat voor Health, Empowerment en Rights. Thema’s die je terugziet in de hele filmselectie.

Door Noa Gortworst, junior communication officer Simavi

De acht films van HER Film Festival vieren krachtige vrouwen. Of het nu vrouwen zijn die de kunstwereld op zijn kop zetten, het juridische systeem in de Verenigde Staten hielpen veranderen, of een krant oprichten om de problemen in hun gemeenschap aan de kaak te stellen. De vrouwen in deze films en documentaires staan allemaal op hun eigen manier op tegen onderdrukking en ongelijkheid

Waarom de verhalen van vrouwen vieren?

Helaas zijn onderdrukking en ongelijkheid ook anno 2022 nog steeds relevante thema’s. Want in veel landen zijn de rechten van vrouwen en meisjes zijn nog steeds niet gegarandeerd. De Coronapandemie liet zien dat er nog veel ongelijkheid is voor vrouwen en meisjes op het gebied van zorg en onderwijs. Ook zijn vrouwen en meisjes de groep die het meest kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering. 

De documentaire RBG volgt het leven en werk van de Amerikaanse juriste en voorvechter van vrouwenrechten Ruth Bader Ginsberg, die hielp het recht op abortus in de Verenigde Staten te beschermen. Hetzelfde recht dat daar nu niet meer gegarandeerd is en dat op verschillende plekken wereldwijd onder druk staat. Met HER Film Festival wil Simavi laten zien dat vrouwen verandering kunnen brengen, hoe groot of klein dat ook mag zijn, en dat dat hoognodig blijft.

Ruth Bader Ginsburg

Niet zomaar een filmselectie

De filmselectie is divers en internationaal. Er worden films en documentaires vertoond uit India, het koninkrijk eSwatini, Nigeria, de Verenigde Staten en Nederland. Alle films zijn zorgvuldig geselecteerd door een curator die vooraf de film introduceert. De curators zijn allemaal experts met een passie voor vrouwenrechten en gelijkheid. 

Acteur Joy Delima vindt bijvoorbeeld de representatie in de film Liyana, over een heroïsch weesmeisje in eSwatini zo belangrijk: ‘dat je ziet dat ook een meisje zo sterk kan zijn. Dat een meisje slim is en vindingrijk’.

Regisseur Sophie Dros liet zich door irritatie inspireren om Sisterhood te maken, een documentaire waarin verschillende vrouwen praten over wat vrouw zijn voor hen betekent: ‘Ik liep de hele tijd tegen obstakels aan waarvan ik dacht (…) “we leven toch niet meer in de prehistorie?”’. Schrijver Tatjana Almuli ziet in de film Frida wat wij volgens haar allemaal kunnen leren van kunstenaar Frida Kahlo.

Je kunt zeven films gedurende het hele festival bekijken. Nieuw dit jaar is dat we voor het tweede weekend nog een extra topfilm aan de filmselectie toevoegen.

Curator Joy Delima over de film Liyana

HER on tour!

Na twee succesvolle edities van HER Film Festival, gaat HER Film Festival deze derde editie ook on tour. Er zijn vergevorderde plannen om een editie in Oeganda te organiseren. En een aantal Nederlandse bioscopen vertoont hoogtepunten van de filmprogrammering. Op 15 en 18 oktober kun je Sisterhood zien in FC Hyena in Amsterdam. Natlab in Eindhoven vertoond Frida op 18 oktober, en het UMA Atelier in Breda draait Frida op 20 oktober. En op 21 oktober draait Matangi/Maya/M.I.A. in Louis Hartlooper in Utrecht.

Ook thuis genieten van films over krachtige vrouwen?

Kijk tussen 14 en 23 oktober thuis acht prachtige films en documentaires over de kracht van vrouwen via herfilmfestival.nl

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer