I am Simavi - Hanifah Kasule: 'Het motiveert vrouwen om te weten dat hun stem internationaal gehoord wordt’

Artikel: 06.02.23, Oeganda

Hanifah Kasule programma- en communicatiemedewerker en lid van Uganda Menstrual Hygiene Management (MHM) Coalition

Tekst Lula Ahrens

Thuis op het platteland in Oeganda werden meiden aangemoedigd vroeg te trouwen en kinderen te krijgen, maar dankzij haar uitmuntende schoolcijfers koos Hanifah een ander pad. Nu interviewt ze vrouwen en meisjes met wie ze werkt zodat succesverhalen over veilige sanitaire voorzieningen en menstruele gezondheid als inspiratie en voorbeeld dienen voor anderen. En zodat ze weten dat hun stem gehoord wordt.

Waar in Oeganda werk je?

‘Ik concentreer me op het afgelegen Agago-district, een door jarenlange oorlog hard getroffen gebied waar mensen afhankelijk zijn van kleine landbouw. Analfabetisme en armoede zijn daar een groot probleem. 

Er is een gebrek aan toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, geweld tegen vrouwen en meisjes is wijdverbreid en meiden krijgen veel te jong kinderen. Er heersen ook schadelijke mythes en taboes rondom menstruatie, wat de gezondheid van vrouwen in gevaar brengt en een negatieve invloed heeft op hun dagelijks leven.’

Herken je die problematiek vanuit je persoonlijke achtergrond?

‘Ja, voor een groot deel wel. Als typisch islamitisch plattelandsmeisje moest ik veel obstakels overwinnen om te komen waar ik nu ben. Het huishoudelijke werk was het zwaarst. 

Dagelijks liep ik een uur naar school en terug. Voor vertrek haalden we water in het dorp en groeven we gewassen op uit onze tuin voor het avondeten. Iedereen zei: ‘Hanifah, je kunt niet graven, maar je presteert heel goed op school dus concentreer je daar maar op.’

Haha! Dat was mijn geluk. De schooldirecteur zei: ‘Je hebt je schoolgeld niet betaald, maar je mag toch examen doen omdat je uitstekende resultaten onze school laten stralen.’’

Had je destijds een rolmodel?

‘Jazeker. Krantenartikelen van vrouwelijke journalisten en vrouwelijke nieuwslezers op de zwart-wit tv van de buren maakten diepe indruk op me. Ik dacht: later wil ik net zo worden als zij. 

Als Simavi programma- en communicatiemedewerker en lid van Uganda Menstrual Hygiene Management Coalition (MHM), dat taboes rondom menstruatie doorbreekt, is die droom grotendeels uitgekomen. Want ook ik mag de stemmen van inspirerende vrouwen versterken.’

Welke verhalen uit Agago zullen je altijd bijblijven?

'Dat van 60-jarige weduwe Awilo Sidonia en haar lichamelijk gehandicapte zoon. Hij kon alleen met haar hulp naar de latrine zonder zich te bevuilen, waardoor zij niet kon werken. We lieten de gemeenschap zien hoe je een speciale pitlatrine voor gehandicapten installeert. 

Sindsdien kan hij zelfstandig naar het toilet en verdient zijn moeder een inkomen. Dat verhaal raakt me diep, omdat het laat zien hoe fundamenteel mensenlevens met Simavi’s steun kunnen veranderen.

Een ander indrukwekkend verhaal is dat van WASH-voorvechter (Water, Sanitatie en Hygiëne) Josephine Akul. Zij is als eerste vrouw uit haar regio verkozen tot voorzitter van de plaatselijke dorpsraad en dient nu als lichtend voorbeeld voor vrouwen en meisjes in nabijgelegen dorpen. 

Dat is niet niks, want hier in Oeganda wordt een dappere vrouw doorgaans gelijkgesteld aan een slecht gemanierde vrouw. Nu vertellen vrouwen hun dochters: als Josephine dit kan, kun jij het ook. Simavi was de eerste ngo die haar ambities ondersteunde.'

Hanifah Kasule met Josephine Akul, voorzitter van de gemeenteraad van het dorp Onyol Central in het district Agago.

Waar ben je het meest trots op?

'Wanneer verhalen uit Agago gedeeld worden door m’n Nederlandse collega’s of tijdens internationale evenementen, leg ik die momenten vast en neem ze mee naar de dorpen om te laten zien: jullie WASH-kampioenen worden bewonderd om het goede werk dat jullie doen. 

Weten dat hun stem ook internationaal gehoord wordt, werkt heel motiverend. En, niet onbelangrijk: hun stem kan nationaal, regionaal en internationaal extra steun genereren van belangrijke stakeholders.'

Meer weten over werken bij Simavi?

Ben je nieuwsgierig naar de rest van het Simavi-team of ben je benieuwd naar onze vacatures. Neem dan gerust een kijkje op de pagina over ons team.


Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer