Joyce Mahanyi: ‘als je een vrouw opleidt, leid je de hele gemeenschap op’

Verhaal: Joyce Mahanyi, Tanzania

Na trainingen van organisaties in Tanzania over het belang van veilige waterbronnen, besloot Joyce om haar gemeenschap te informeren over de bescherming van deze bronnen.

Joyce Mahanyi is een belangrijke influencer en changemaker in haar dorp, Lungongole. Als secretaris van het women's economic empowerment platform in de Kibaoni ward en de voorzitter van het women's economic empowerment platform op dorpsniveau, besloot ze haar nieuwe kennis - vergaard in de trainingen - niet alleen voor zichzelf te houden. Maar ze besloot om haar gemeenschap op te leiden en zo iedereen te leren over het belang van veilig water.

Vrouwengroepen 

Joyce begon haar missie door andere vrouwen te betrekken, zodat zij ook inzicht konden krijgen in het beheer van waterbronnen. Momenteel heeft ze al vier vrouwengroepen gevormd in vier subdorpen Lungongole A, Lungongole B, Mkochi en Mikunjo om hen te onderwijzen en samen met hen te zorgen voor de waterbronnen.

Via de algemene vergadering van het dorp en de bijeenkomsten van de subdorpen verspreidt ze de kennis over het beschermen van waterbronnen verder.

Joyce in de omgeving van de waterbron

Iedereen heeft recht op schoon en veilig water

Ook onderneemt ze verschillende initiatieven om ervoor te zorgen dat waterbronnen veilig zijn én blijven. Zo werkt ze samen met andere dorpshoofden om de waterbron in hun dorp te inspecteren om te zien of deze schoon is. En is ze betrokken bij het schoonmaken van de omgeving van de waterbron om schoon en veilig water in de gemeenschap te krijgen. Ze vecht ervoor dat de waterbron niet voor eigen gewin wordt gebruikt, maar voor de hele gemeenschap, ze zegt: ‘elk lid van mijn dorp heeft het recht om schoon en veilig water te gebruiken’.

Watergebrek raakt vrouwen als eerste

Vrouwen zijn de belangrijkste pijler

Joyce gelooft dat vrouwen de belangrijkste pijler van de samenleving zijn. Watergebrek raakt vrouwen als eerst, daarom is het belangrijk dat een vrouw zich realiseert hoe belangrijk het is om voor waterbronnen te zorgen, voordat de gevolgen zich voordoen. Bovendien zorgen vrouwen dat kennis wordt gedeeld, want: ‘als je een vrouw opleidt, leid je de hele gemeenschap op’.

Help jij vrouwen als Joyce in hun strijd voor veilig water?

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer