Sareen Malik: ‘ik vecht voor vrouwenrechten op water en toiletten’

Verhaal: Sareen Malik, Kenia

Waarschuwing: dit artikel bevat content over (seksueel) geweld

Sareen Malik uit Kenia is een activist voor vrouwenrechten en gendergelijkheid op het gebied van toegang tot water, sanitatie en hygiëne (WASH). Ze gebruikt haar stem om bewustzijn om machtsdynamieken en genderongelijkheid rondom WASH aan te spreken. Zodat vrouwen en meisjes hier niet alleen de dupe van zijn, maar ook onderdeel van de oplossing vormen.

Vrouwen en meisjes disproportioneel getroffen

Zoals Sareen krachtig verwoordt: vrouwen en meisjes worden harder getroffen door het gebrek aan toegang tot water en toilet. Zij zijn verantwoordelijk voor het halen van water voor hun huishouden. Ze worden onderweg lastig gevallen, en zijn zelfs soms genoodzaakt om seks te ruilen voor water.

Samen staan we sterk

Sareen Malik is coördinator van African Civil Society on Water and Sanitation (ANEW). Samen met haar en onze partners in Kenia geven we haar en de vrouwen en meisjes een podium om hun stem te laten horen.

Dit doen we door met haar samen te werken en lokale partners door de positie van meisjes en vrouwen centraal te stellen en door mee te doen aan acties die wij in Nederland organiseren om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen.

Eerste internationale curator voor HER Film Festival

Sareen was de eerste internationale curator die zich aansloot bij HER Film Festival. Een online gratis (!) filmfestival dat we organiseren samen met onze partner Cinetree. Verhalen over vrouwen die gehoord moeten worden. Want filmportretten zetten je aan het denken, op een hoopvolle en inspirerende manier.

Neem bijvoorbeeld Anita Chitaya uit Malawi uit de documentaire The Ants & The Grasshopper, waar Sareen curator voor was. Zij is het ultieme voorbeeld van leiderschap, kracht, lef en zelf in actie komen en ze drukt je vol overgave en kracht met je neus op de feiten: ‘if you want someone to change, go to their doorstep with your problem.’

Wil jij op de hoogte blijven van krachtige vrouwen als Sareen en Anita of deelnemen aan de volgende editie van HER Film Festival?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of neem een kijkje op herfilmfestival.nl

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer