Sareen Malik: ‘Vrouwen en meisjes verdienen veilige toegang tot water’

Verhaal: Sareen Malik, Kenia

Ontmoet Sareen Malik, een leider in de strijd tegen sextortion, een verschijnsel waarbij vrouwen gedwongen worden om seks te ruilen voor water. Dit moet gestopt worden.

Ze is een ware aanvoerder in de strijd tegen sextortion: Sareen Malik. Sareen is directeur van African Civil Society on Water and Sanitation (ANEW), waar ze dagelijks bezig is met de toegang tot water, sanitatie en hygiëne in Afrika.

Sareen Malik gefotografeerd door Sacha de Boer

Water is een dagelijkse strijd voor vrouwen en meisjes

Zowel in haar thuisland Kenia als op internationaal niveau strijdt zij als activist voor de rechten van vrouwen op het gebied van water en sanitatie en tegen seks voor water. Zij ziet dagelijks hoe een gebrek aan schoon water vrouwen en meisjes onevenredig benadeelt en hoe klimaatverandering waterproblemen verergert. “Water is een dagelijkse strijd voor vrouwen en meisjes uit gemeenschappen met een laag inkomen. In de meeste huishoudens zijn vrouwen de aangewezen waterleveranciers. Gemiddeld moeten ze zes kilometer per dag lopen om water te halen voor hun dagelijkse behoeften.”

Stop seks voor water!

Neem ook actie en zet je handtekening onder de petitie.

Te laat op school

Malik beschrijft hoe ze zelf wilde ervaren hoelang het gemiddeld duurt voordat vrouwen en meisjes toegang hebben tot water. Ze moest drie uur in de rij staan ​​bij een waterpunt in een van de arme wijken in Nairobi, Kenia. “Ook al was ik er om 5 uur ’s ochtends, ik vond nog steeds een lange rij vrouwen met jerrycans die op hun beurt stonden te wachten. Sommigen hebben misschien kilometers gelopen om er te komen; anderen waren jonge meisjes die waarschijnlijk te laat op school kwamen omdat dat water thuis nodig is.”

Seks voor water

Sareen Malik deed ook onderzoek naar de problematiek van ‘seks voor water’. “Het komt voor dat vrouwen geen geld hebben om water te kopen, zelfs niet na lange uren in de rij te hebben gestaan. En dan geldt dat degene die de controle heeft over de grondstof de touwtjes in handen heeft. Vrouwen voelden zich genoodzaakt om seks te ruilen voor water, een overlevingstactiek die ze moesten gebruiken om deze kostbare hulpbron te verwerven.”

Zij en ANEW pleiten voor een meer vrouwgerichte benadering van watersystemen en willen dat meer vrouwen betrokken raken bij de watersector. “Een van de initiatieven waar we op hebben aangedrongen, is dat vrouwen op het verkooppunt staan, aangezien zij zelden de waterverkopers zijn. Onderzoek toont aan dat waterpunten die worden beheerd door vrouwen weinig gevallen van seksueel en gendergerelateerd geweld kennen. We moedigen vrouwen dus aan om mee te doen en willen dat ze meer kansen krijgen om waterverkoper te worden.”

Petitie

Logisch dus dat voor de petitie Stop seks voor water Simavi nauw samenwerkt met Sareen Malik. Nu de toegang tot water verder verslechtert door klimaatverandering, betalen vrouwen en meisjes een veel te hoge prijs voor hun drinkwater, namelijk hun integriteit, veiligheid en tijd.

Met de petitie wil Simavi dat er meer aandacht komt voor de gruwelijke gevolgen van deze watercrisis, zodat de Nederlandse overheid z’n verantwoordelijkheid neemt en:

  • meer aandacht heeft voor de gevolgen voor de watercrisis voor vrouwen en meisjes,
  • meer klimaatbudget inruimt voor vrouwen en meisjes om zelf waterproblemen aan te kunnen pakken
  • en belooft het mensenrecht op water (en sanitatie) te beschermen.

Steun jij Sareen Malik en Simavi om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan seks voor water? Teken dan de petitie!

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer