Simavi opent allereerste petitiebar: betalen met je handtekening en een expo van Sacha de Boer

Artikel: 08.03.23, Utrecht

Van 16 t/m 19 maart 2023 opent Simavi de allereerste Petitiebar van Nederland in het centrum van Utrecht om aandacht te vragen voor de wereldwijde watercrisis

Foto gemaakt van Sylvia door Sacha de Boer in Kibera, Kenia

Bezoekers kunnen genieten hier van een watercocktail, in ruil voor een handtekening onder onze urgente oproep ‘Stop seks voor water’. Met deze petitie willen wij de overheid aanzetten tot actie en een rechtvaardige verdeling van klimaatfinanciering.

Beelden zeggen meer dan woorden: expositie Sacha de Boer

In de Petitiebar is daarnaast de nieuwste foto-expositie van Sacha de Boer te bewonderen. Zij reisde met Simavi naar Kenia om de watercrisis te fotograferen. Ze zag door haar lens de bittere realiteit van de dagelijkse praktijk: “Als er waterschaarste is, heeft dat grote gevolgen voor vrouwen en meisjes. Zo sprak ik jonge vrouwen die dapper vertelden over het dagelijkse risico van water halen: bij het waterpunt worden ze lastig gevallen en is uitbuiting in de vorm van ‘seks voor water’ geen uitzondering. In meer landelijke gebieden was ik ontsteld door de enorme droogte als gevolg van klimaatverandering. Het heeft al vijf jaar niet geregend. Mens en dier hebben nog amper toegang tot water. Vrouwen begonnen zelfs te vechten in de rij voor een waterpunt”.

De twintig meest sprekende foto’s van deze reis vormen samen een prachtige en indrukwekkende expositie, die voor het eerst getoond wordt in de Petitiebar. De tentoonstelling laat de urgentie van Dit is de druppel goed zien. Maar daarnaast is de collectie ook een ode aan de vrouwen in Kenia die samen in actie komen om het verschil te maken. “Die sisterhood raakte me diep. Vrouwen herkennen dat ze de dupe zijn van de droogte, maar ook dat juist zij het verschil kunnen maken. Enorm krachtig.”

Timing niet toevallig

Het is geen toeval dat de Petitiebar een week plaatsvindt voor de Waterconferentie van de Verenigde Naties in New York: Simavi wil dat er aandacht is voor de lokale problemen, oplossingen en stemmen wanneer er gesproken wordt over de waterproblematiek en vraagt daar met de campagne Dit is de druppel aandacht voor in de maand maart.

Openingstijden en bezoekersinformatie

Iedereen is welkom in De Petitiebar om samen met ons te strijden voor veilig water voor vrouwen en meisjes. De bar en expositie zijn gratis toegankelijk. Zien we je daar?

Locatie
Vinkenburgstraat 1-3, Utrecht

Openingstijden
Donderdag 16 maart 14:00-21.00
Vrijdag 17 maart 11.00-22.00
Zaterdag 18 maart 11.00-20.00
Zondag 19 maart 11.00-18.00Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer