Water Justice Fund: hoe vrouwen in Nepal sterker worden door kennis te delen
Sinds 2023 werken vrouwengroepen in de Nepalese districten Dang en Kailali aan een betere toegang tot water. Met steun vanuit Simavi’s Water Justice Fund zetten zij zelf projecten op om waterproblemen in hun dorpen op te lossen. In korte tijd hebben zij al veel bereikt én veel geleerd. Daarom is kennis delen een belangrijk onderdeel van het Water Justice Fund.
![](https://simavi.nl/media/pages/medialibrary/b34a179d78-1738828803/women-groups-in-kailali-nepal-header-website-1200x.png)
In december 2024 kwamen vrouwen in twee districten samen om ervaringen uit te wisselen. Sommigen van hen hadden net een project afgerond, anderen stonden nog aan het begin. Per district deden zo’n dertig vrouwen mee. Voor veel van hen was het actief deelnemen aan een project voor hun gemeenschap nieuw en ook niet makkelijk. Bijvoorbeeld omdat ze er thuis alleen voorstaan aangezien veel mannen in het buitenland werken. Of omdat ze kritiek kregen toen ze uit hun traditionele rol stapten. Toch hielden de vrouwen vol. En met succes.
Leren door te doen
Luma Magar van de Ujjwol vrouwengroep vertelde over de obstakels die haar groep overwon. ‘We hadden nog nooit bouwmaterialen gekocht en wisten niet waar we op moesten letten. Ook de prijzen waren onbekend voor ons, dus we betaalden maar wat ons werd gevraagd. Dat voelde onwennig,’ deelde ze.
Ook het aanvragen van extra fondsen bij de lokale overheid bleek een ingewikkeld proces. ‘We moesten formulieren invullen, vergaderingen aanvragen en een bankrekening openen voor de groep. Allemaal dingen die we nog nooit hadden gedaan. Soms vroegen we ons af of we hier wel goed aan deden, omdat dit soort werk normaal gesproken door mannen wordt gedaan,’ gaf Luma toe. ‘Maar we hielden vol. Als we een gezin kunnen runnen, kunnen we dit ook.’
En dat bleek. Hun project werd succesvol afgerond, en nu profiteert de hele gemeenschap van de twee waterreservetanks die ze bij de waterbron hebben gebouwd. ‘We houden net zoveel van deze projecten als van onze eigen huizen, omdat we er onze tijd, energie en zelfs ons eigen geld in hebben gestoken. Dit project is een bewijs dat we meer kunnen dan mensen dachten,’ zei Luma trots.
![](https://simavi.nl/media/pages/medialibrary/5b2a793eec-1738830059/members-of-different-women-groups-preparing-to-share-their-learning-in-dang-for-website-1200x.png)
Transparant en zonder corruptie
Voor Tika Dangi van de Humchuli vrouwengroep moet het project om waterbronnen te beschermen en een watertank te installeren, nog beginnen, maar de eerste uitdagingen dienden zich al aan. ‘Mannen uit het dorp zeiden dat ons budget te laag was en dat het project zou mislukken. Maar wij bleven erbij dat het genoeg zou zijn – zolang er geen corruptie is,’ vertelde ze. ‘We hebben gezegd dat we alles transparant zullen beheren. En nu, doordat ze zien hoe vastberaden we zijn, hebben sommigen zelfs aangeboden ons te helpen als we tegen problemen aanlopen.’
In Kailali deelde Nirmala Chaudhary haar ervaringen met het bouwen van een bio-oever om overstromingen en erosie tegen te gaan. ‘Het planten van de bamboe was lastiger dan we dachten. De waterstand in de rivier was nog te hoog. Mijn advies aan andere groepen? Wacht een maand langer, dan is de kans op succes groter.’
Haar groep zag met eigen ogen dat hun harde werk effect had. Ondanks zware moessonregens bleef de grond achter de dijk intact. ‘Dat geeft zoveel voldoening. We doen dit niet alleen voor vandaag, maar ook voor de toekomst van onze gemeenschap.’
'Dit project is een bewijs dat we meer kunnen dan mensen dachten'
Samen sterker
Tijdens de bijeenkomsten in december bleek hoe waardevol het is om kennis te delen. Een vrouw vertelde over de problemen waar ze tegenaan liep toen ze jonge bomen probeerde te kopen voor het project bij een kwekerij. Meteen bood iemand anders aan om te helpen: zij kende iemand bij deze kwekerij. Dit soort spontane steun en samenwerking was de hele dag voelbaar.
In 2022, toen Simavi een verkennend onderzoek deed in hetzelfde gebied, vertelden bewoners dat de eenmalige aansluitkosten voor het waternet te hoog waren. Met steun van het Water Justice Fund kon een deel van die kosten worden gedekt. De lokale overheid droeg ook bij, en de rest werd door de gemeenschap zelf betaald. Zo konden 160 huishoudens een aansluiting krijgen op het waternetwerk. De lokale overheid is nu ook overtuigd van het belang van het werk van deze vrouwengroepen. Ze moedigt vrouwen zelfs aan om meer van dit soort projecten op te zetten.
Een blijvende verandering
De kracht van deze vrouwengroepen zit niet alleen in de waterprojecten die ze realiseren. Het gaat om iets groters: het versterken van hun gemeenschappen en het doorbreken van traditionele rolpatronen.
Wat begon als een zoektocht naar schoon water, groeide uit tot iets veel groters. Deze vrouwen laten zien wat er mogelijk is als je samenwerkt, doorzet en elkaar helpt. En daarmee bouwen ze niet alleen aan waterputten of dijken – maar aan een veerkrachtige toekomst.