Fototentoonstelling Sacha de Boer en alle andere hoogtepunten

Artikel: 21.03.23, Utrecht

Donderdag 16 maart opende Simavi de allereerste Petitiebar in Utrecht. Het pop-up café in hartje Utrecht trok tot en met zondag 19 maart veel enthousiastelingen die in ruil voor een watercocktail hun handtekening wilden zetten onder onze petitie Stop seks voor water.

Een van de hoogtepunten was de expositie van fotograaf Sacha de Boer, die samen met Simavi afreisde naar Kenia om de watercrisis vast te leggen. Heb je de kans gemist om de Petitiebar te bezoeken? Niet getreurd! Een selectie van de prachtige foto’s van Sacha de Boer bekijk je ook hier.

Gevecht om water

Sacha de Boer: ‘Een van de dieptepunten: een gevecht brak uit bij het waterpunt. De boze vrouw schreeuwde naar de andere vrouwen dat ze voorrang wilde omdat haar kinderen al drie dagen geen water hadden gehad. Ze trok zelfs haar schoen uit om klappen uit te delen.’

Foto door Sacha de Boer

Het waterpunt

Ondanks grote drukte bij de waterpunten, helpen vrouwen elkaar om het beperkte water te verdelen. De groepjes jerrycans vormen een rij: wie het eerst komt, wie het eerst water heeft.

Foto door Sacha de Boer

Stop seks voor water

Sylvia werd als jong meisje aangerand bij een waterpunt. Jongens die daar rondhingen en drugs aan het gebruiken waren, probeerden haar te verkrachten. Gelukkig wist ze zichzelf los te vechten en te ontsnappen.

Foto door Sacha de Boer

Waterdragers

Een opgedroogde rivier is het zanderige decor voor twee vrouwen die hun volle jerrycans naar huis brengen: een wandeling van zeker een paar uur.

Foto door Sacha de Boer

De Petitiebar werd vier dagen lang druk bezocht. Door de vele voorbijgangers, maar ook door mensen die er speciaal voor naar Utrecht waren afgereisd, nadat ze er op de televisie of online over hadden gehoord. Een van hen was Marjo van Gessel, die geen moment aarzelde om helemaal vanuit Zuid-Limburg te komen om onze oproep te tekenen: ‘toen ik op omroep MAX hoorde dat vrouwen werden gedwongen tot seks voor water was ik zo geschrokken dat ik wist dat ik de Petitiebar van Simavi in Utrecht wilde bezoeken’.

Er werden honderden watercocktails geschonken, goede gesprekken gevoerd, en vooral veel handtekeningen gezet onder Simavi’s petitie Stop seks voor water.

Sacha de Boer opende de expositie met een verwijzing naar het klimaat en water: ‘Er is een soort ‘spirit’ voor klimaat: Sida. In Kenia zeiden mensen tegen me: ‘Sida is in de war’. Want op sommige plekken heeft het al vijf jaar niet geregend. Terwijl op andere plekken juist extreme stormen zijn met heel veel regenval. Dus denk aan Sida. Sida is in de war, maar ik ben ook in de war. En laten we ons realiseren hoe fantastisch het eigenlijk is, dat we hier op ieder moment gewoon de kraan kunnen opendraaien voor veilig drinkwater.’

De petitie nog niet getekend? Het kan nog tot 28 maart.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer