Menstruele gezondheid

Menstruatie wordt in vele landen omgeven door taboes. Dit is van invloed op de gezondheid en het welzijn van vrouwen tijdens hun menstruatie, en kan op langere termijn een negatieve invloed hebben op hun sociale en economische positie. Door toegang tot juiste informatie over menstruatie, het bespreekbaar te maken en beschikbaarheid van de juiste voorzieningen kunnen vrouwen op een waardige en hygiënische manier met hun menstruatie omgaan.

Enkele feiten

  • In Bangladesh nemen vrouwen anti-conceptie niet om zwangerschap te voorkomen, maar om hun menstruatie te stoppen, zodat ze kunnen werken.
  • In Nepal mist 40% van de meisjes school omdat ze ongesteld zijn: uit schaamte of omdat ze hun menstruatie niet kunnen managen.
  • In Uganda mist 1 op de 2 meisjes één tot drie dagen school vanwege hun menstruatie.

Taboes doorbrekende projecten

Via onze programma's doorbreken we de taboe en schaamte rondom menstruatie en verbeteren we de positie van meisjes in vrouwen in Afrika en Azië. Projecten die we doen op Menstrual Health zijn:

  • Making Periods Normal (India) in samenwerking met Rutgers & Women on Wings
  • Ritu (Bangladesh) in samenwerking met RedOrange en TNO
  • The Perfect Fit (Indonesië)
  • Give Girls Wings (Malawi)

Resultaten

Dankzij deze projecten kunnen meisjes en vrouwen doorgaan met hun dagelijkse activiteiten, hebben ze toegang tot schone toiletten om hun menstruatie te managen en ervaren ze minder fysieke klachten door gebrek aan hygiëne tijdens hun menstruatie. Daarnaast is hun menstruatiekennis gestegen en hebben ze verbeterde toegang tot producten. Door het taboe te doorbreken is de positie van deze meisjes en vrouwen duurzaam verbeterd.

 

Britte doorbreekt taboe met podcast

Onze ambassadeur Britte Lagcher maakt menstruatie, taboe en schaamte bespreekbaar in onze allereerste podcast. Op deze wijze vragen wij aandacht voor de situatie van meisjes in vrouwen in Azië en Afrika op World Menstrual Hygiene day. Want alleen door open te zijn over menstruatie doorbreken we wereldwijd het taboe en gaan we de schaamte voorbij.