Agnes Bene: 'Vrouwen zijn van groot belang in onze gemeenschappen, hun bijdrage komt iedereen ten goede'

Verhaal: Agnes Bene, Kenia

'Ik ben een vrouwengroep gestart. Het viel me op dat veel problemen in onze gemeenschap vrouwen aangaan. Daarom is het goed om met vrouwen over oplossingen te praten.'

Een betere positie voor vrouwen? Dat begint bij water dichterbij huis, vertelt Agnes Bene. ‘Wateropslagpunten bij huizen zouden ook al een oplossing zijn.’ De Keniaanse die een paar jaar geleden een vrouwengroep is gestart, zit vol ideeën. Samen werken ze aan een voorstel voor het Water Justice Fund.

Agnes (59) woont in Olgos, een kleine gemeenschap van zo’n 1000 inwoners in de regio Kajiado. Ze is weduwe, heeft 6 kinderen en 4 kleinkinderen.

Ze is een ondernemende vrouw. Ze heeft een bedrijfje in melk. Haar eigen koeien leveren haar zo een inkomen op. Ook heeft ze geiten en kippen. Met haar inkomen begon ze ook met het verkopen van traditionele sieraden, gemaakt van kralen. Het gaat goed met haar, ondanks dat haar man in 2021 overleed aan het Corona-virus. Ze is erg trots op de bedrijven die ze is gestart.

Echte verandering als vrouwen financieel onafhankelijk worden

De Ngape vrouwengroep is voor haar een mooie manier om te kunnen bijdragen aan haar gemeenschap. Ze zou graag willen dat meer vrouwen financieel onafhankelijk worden, omdat dit een goede manier is om echt verandering voor elkaar te krijgen. Als vrouwen zelf wat geld hebben, kunnen ze bijvoorbeeld een bedrijf beginnen en met hun inkomen zorgen dat de kinderen naar school kunnen en dat meisjes ook hun school kunnen afmaken. Armoede zorgt er immers vaak voor dat meisjes worden uitgehuwelijkt voordat zij hun opleiding hebben voltooid.

'Vrouwen zijn van groot belang in onze gemeenschappen, hun bijdrage komt iedereen ten goede. Ik geloof dat vrouwen kennis kunnen delen, kunnen onderwijzen, zodat iedereen er beter van wordt. Zelf leer ik bijvoorbeeld aan iedereen die geïnteresseerd is over ondernemerschap en Engelse taal. Heb ik daar een diploma voor? Nee, maar wat maakt dat uit? Als we elkaar iets kunnen leren, moeten we dat doen! Zo kunnen we onze positie verbeteren.'

Wateroplossingen zijn een eerste voorwaarde

De eerste voorwaarde voor vrouwen om een betere positie te krijgen volgens Agnes? Dat het water dichterbij is. Nu verliezen vrouwen veel te veel tijd aan het halen van water. Ze moeten emmer voor emmer water ophalen. Soms betekent dat dat vrouwen wel twee keer op een dag de lange afstanden moeten afleggen, heen en terug, om voor hun gezin te kunnen zorgen. 

Een simpele oplossing zou al zijn dat er wateropslagpunten bij huizen zouden komen. Zo kan er gewerkt worden met een voorraad water, en hoeft de vrouw niet de zware emmers steeds opnieuw te sjouwen. En mocht het weer gaan regenen, na vijf lange jaren zonder regenval, kunnen ze op die manier het regenwater ook opvangen.

De vrouwengroep en het Water Justice Fund

Met de vrouwengroep komt Agnes een keer per maand samen met 22 andere vrouwen uit de regio, vaak in een kerk of op een schaduwrijke plek. Ze praten over verschillende onderwerpen tijdens hun bijeenkomsten, maar sinds de aanhoudende droogte in het gebied is het onderwerp ‘drinkwater’ terugkerend. Andere vaste punten op de agenda zijn de financiën van de groep en de voortgang van hun actiepunten.

'Met de Ngape vrouwengroep, werken we op dit moment aan een voorstel voor het Water Justice Fund. We hebben een idee ontwikkeld om financiering te vragen voor een waterpunt op zonne-energie, in het hart van de regio, zodat alle vrouwen hiervan kunnen profiteren en het water dichtbij is.'

De vrouwengroep wordt ondersteund in hun aanvraag door N.I.A. (Neighbourhood Initiative Alliance), een partnerorganisatie van Simavi. N.I.A. geeft trainingen over bijvoorbeeld budgetteren, het schrijven van een plan van aanpak, en het plegen van onderhoud aan watervoorzieningen. Zo kan de vrouwengroep van Agnes de verantwoordelijkheid voor het waterpunt zelf dragen.

Bekijk ook de video over Water Justice Fund
Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer