Avenita leerde hoe ze herbruikbare maandverband kan maken en leerde meer over menstruatie

Verhaal: Avenita Surya, Indonesië

Kennis is kracht: Avenita Suraya leerde over menstruatie, waarbij ze niet alleen kennis opdeed maar ook een inkomen kreeg.

Avenita Surya werkt als naaister en maakt herbruikbaar en duurzaam maandverband in een productiefaciliteit in Labuan Bajo in Flores, Indonesië. Ze onderhoudt haar familie en hoopt andere mindervalide vrouwen in hun kracht te zetten.

Geen ruimte voor vragen

Menstruatie is nog steeds een taboe. In delen van Afrika en Azië wordt er niet openlijk over gepraat en daarom zijn veel vrouwen en meisjes niet op de hoogte van hun menstruatiecyclus.

Hetzelfde geldt voor Avenita Surya, afkomstig uit Flores Island, Indonesië. Ze had haar eerste menstruatie toen ze twaalf jaar oud was. Ze was niet bang omdat haar moeder het haar had uitgelegd: ze had haar dochter verteld om het bloed op te vangen met een stukje stof, uit de buurt te blijven van jongens en mannen en haar haren niet te wassen tijdens haar menstruatie. Avenita, die vanaf haar geboorte niet kan praten, was niet in staat om veel vragen te stellen.

Herbruikbaar maandverband maken én meer leren over menstruatie

Toen de pandemie begon begin 2020 had dit invloed op het inkomen van haar gezin. Avenita en haar echtgenoot raakten allebei hun baan kwijt. Dat was zeer stressvol voor haar, vanwege haar fysieke toestand en het gebrek aan financiële ondersteuning. Ze werd uitgenodigd om mee te doen aan de Perfect Fit naaicursus die werd gegeven door Kopernik (partner van Simavi) in Labuan Bajo. Hier leerde ze samen met andere naaisters om herbruikbaar maandverband te maken en werd ze tevens geïnformeerd over menstruatie.

Avenita aan het werk: het maken van herbruikmaar maandverband

Geen taboe meer

Dit was voor haar een grote opluchting tijdens de pandemie. Nu had ze niet alleen nieuwe baan die voor inkomen zorgde, maar ze leerde ook meer over menstruatie en gezondheid. Avenita weet nu dat het prima is om tijdens haar menstruatie haar haar te wassen en dat het ook belangrijk is om dan schoon en gezond te blijven. 

Een discussiegroep op Facebook maakt ook deel uit van het project. Hier werden alle vragen die ze als tiener had beantwoord, bijvoorbeeld dat het prima is om dichtbij jongens en mannen te zijn tijdens de menstruatie, zolang er maar wederzijdse toestemming is.

Kennis, inkomen en empowerment

Avenita kan nu de opleiding van haar kinderen betalen en geld sparen voor haar gezin. Door haar kennis over het maken van herbruikbaar maandverband en SRGR (seksuele reproductieve gezondheid en rechten) voelt ze zich zelfverzekerd. Ze wordt erg blij van het contact met de andere naaisters en zegt dat het voelt alsof ze een nieuwe familie heeft, een nieuw thuis. Daar is ze dankbaar voor. Ze hoopt dat het werk van het Perfect Fit-project kan worden voortgezet, zodat het veel mindervalide vrouwen zoals zij bereikt en kracht geeft.

Avenita Surya leerde hoe ze herbruikbaar maandverband kan maken. Ze werkte samen in een team en heeft nieuwe dingen geleerd over reproductieve gezondheid.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer