The Perfect Fit

Project: Indonesië, 2018 — 2023

Het ontwerpen en verspreiden van herbruikbaar maandverband op het platteland. Mannen en vrouwen informatie geven over seksuele rechten en menstruele gezondheid.

Avenita Surya, een kleermaker uit Indonesië, maakt herbruikbaar maandverband

Over het Perfect Fit-programma

Zes miljoen meisjes in Indonesië die hun eerste menstruatie meemaakten, waren daar niet op voorbereid, wat kan bijdragen tot discriminatie van de gezondheid van vrouwen en onjuiste hygiënische verzorging. Bovendien komen misverstanden over menstruatie nog steeds voor bij volwassen vrouwen, zowel in de steden als op het platteland, wat leidt tot gendergerelateerd geweld, met name op het gebied van seksuele rechten.

Hoewel veel vrouwen en meisjes zich maandverband kunnen veroorloven tijdens hun menstruatie, gebruiken de meesten van hen maandverband voor eenmalig gebruik dat veel chemicaliën bevat en niet milieuvriendelijk is. Zij zijn gedwongen dit te gebruiken omdat de mogelijkheden beperkt zijn.

Het initiatief Perfect Fit biedt herbruikbare menstruatieproducten en geeft voorlichting over gezondheid en hygiëne.

Feit:

Zes miljoen meisjes in Indonesië die hun eerste menstruatie meemaakten, waren daar niet op voorbereid

Elke dag menstrueren 800 miljoen mensen

Ongeveer 500 miljoen vrouwen hebben niet de middelen om hun menstruatie te managen

Doelstellingen van het Perfect Fit-project

We willen de zwijgcultuur rondom menstruatie doorbreken door:

 • alternatieven te bieden voor menstruatieproducten 
 • en kennis te vergroten over menstruele gezondheid en seksuele reproductieve gezondheid en rechten (SRGR)

Door vrouwen en meisjes een alternatief menstruatieproduct aan te bieden dat betaalbaar en duurzaam is, zoals herbruikbaar maandverband, wil Perfect Fit het taboe en stigma rondom menstruatie doorbreken. Momenteel ontwikkelt het programma een nieuw menstruatieproduct: menstruatieondergoed.

Perfect Fit stelt vrouwen en meisjes in staat om hun natuurlijke menstruatieproces te begrijpen, hen weerbaarder te maken in dagelijkse activiteiten en uiteindelijk gelijkheid te bereiken. 

Daarnaast is Perfect Fit gericht op: 

 • schaalvergroting van de productie en distributie van herbruikbaar maandverband in Indonesië;
 • om een onafhankelijk bedrijf te worden en verbetering van het bedrijfsmodel;
 • het verder bouwen aan sociale marketingstrategieën om het product te promoten en voorlichting te geven over menstruele gezondheid en SRGR, met als uiteindelijk doel het taboe en het stigma rond dit onderwerp te doorbreken.

  Aanpak van Perfect Fit-project

  Het initiatief Perfect Fit biedt herbruikbare menstruatieproducten aan, gemaakt van stoffen die comfortabel, veilig en milieuvriendelijk zijn. Het programma geeft ook voorlichting over gezondheid en hygiëne, lichaam en seksuele rechten van vrouwen en meisjes in Indonesië. Momenteel hebben wij twee productieknooppunten gevestigd op het eiland Flores in Indonesië en opgeschaald naar stedelijke gebieden zoals Java, Bali en Sulawesi.

  In onze productiecentra op het eiland Flores, Java, Bali en Sulawesi werken wij met vrouwelijke plaatselijke kleermakers. De groep bestaat uit huisvrouwen, vrouwen met een beperking, overlevenden van gendergerelateerd geweld en alleenstaande moeders. En we werken met ongeveer 60 menstruatiegezondheidsmedewerkers om de kennis en producten te verspreiden.

  Lokale partners

  Wil jij meer weten over onze projecten? Ons programma-team helpt je graag verder!

  Paula Lopera
  Paula Lopera
  E-mail me
  Esther Oeganda

  Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

  Doneer