Ririn heeft nu zelfvertrouwen én economische zelfstandigheid

Verhaal: Ririn uit Indonesië

Na de verhuizing van haar familie van Makassar naar Labuan Bajo voelde Ririn zich hopeloos. Sinds ze voor The Perfect Fit werkt is haar leven veranderd.

Steeds moeilijker om een inkomen te verdienen

‘Ik maakte gefrituurde bananen met kaas en verkocht deze van deur tot deur met m’n zus. Als de snacks op waren hadden we doorgaans IDR50k (EUR2.97) verdiend, dat deelde ik met m’n zus. Maar in Labuan Bajo, houden mensen er niet van om snacks te kopen. Dus het werd steeds moeilijker voor ons. Ik werd hopeloos en baalde van m’n werk.’, aldus Ririn.

Herbruikbaar maandverband en gelijkheid

Ririn las via Facebook over trainingen om herbruikbaarmaand verband te maken. Het ging om trainingen van The Perfect Fit. The Perfect Fit is een project van Simavi in Indonesië waarin vrouwen herbruikbaar maandverband maken en distribueren in zeven landelijke gebieden en zowel mannen als vrouwen leren over menstruele gezondheid. Het project stelt vrouwen en meisjes in staat om hun natuurlijke menstruatieproces te begrijpen, hen weerbaarder te maken in dagelijkse activiteiten en uiteindelijk gelijkheid te bereiken.

Ririn, kleermaker The Perfect Fit
‘Nu kan ik mijzelf en mijn familie financieel ondersteunen.'

Als kleermaker aan de slag

Ririn sloot zich aan bij de training. Ze had al een achtergrond in kleermaken, was enthousiast over het werk en ze kreeg de mogelijkheid om als kleermaker aan de slag te gaan bij The Perfect Fit. 

Dat heeft haar leven compleet veranderd: ‘Sinds ik bij The Perfect Fit ben, is mijn leven veranderd. Ten eerste heb ik hier een nieuwe familie gevonden. Alle kleermakers zijn als mijn tweede moeder, zus en tante. Ze zijn allemaal erg gastvrij, waardoor ik me er ondersteund voel om te groeien. Ten tweede heb ik veel nieuwe kennis opgedaan over menstruatie, reproductieve gezondheid en duurzaamheid. Deze kennis heeft mijn zelfvertrouwen versterkt om in het openbaar te spreken en om kennis met mijn gemeenschap te delen. Ten derde ben ik nu financieel onafhankelijk met het maandsalaris dat ik via The Perfect Fit verdien. Bovendien kan ik nu mijn familie helpen om een deel van de schulden af te betalen en het schoolgeld van mijn jongere broer te betalen.'

Economische zelfstandigheid

Net als in The Perfect Fit leggen we in onze projecten veel nadruk op kennis, empowerment en het belang van economische zelfstandigheid. Economische zelfstandigheid stelt vrouwen in staat gebruik te maken van diensten en producten. Om hun eigen beslissingen te nemen. En het heeft ook invloed op hun status binnen hun familie en gemeenschap.

Draag bij aan de empowerment van vrouwen en meisjes

Doneer