Het heft in eigen handen nemen voor betere toegang tot water: het verhaal van Magreth Augustino

Verhaal: Ilkirevi, Tanzania

Toen het Magreth Augustino niet lukte om als enige vrouw in het watercomité de belangen van vrouwen en meisjes op de agenda te krijgen, nam ze het heft in eigen handen. Dankzij haar hebben nu tweehonderd huishoudens toegang tot water. En ze is nog niet klaar.

Margreth Augustino: "Ik was de enige vrouw in het comité. Ik deed mijn best om te spreken over de uitdagingen waar vrouwen op het gebied van water mee te maken hebben, maar de meeste werden genegeerd.” Foto: Athumani Matata

Magreth Augustino (47) woont in Ilkirevi, een klein dorp in het Olturoto district in Tanzania. Ze is een harde werker met hart voor haar gemeenschap. Ze verbouwt gewassen, houdt kippen, verkoopt eieren, is getrouwd en heeft twee kinderen. Veel huishoudens in de regio kampen met een gebrek aan water. Daarom zijn vrouwen en meisjes vaak uren per dag op pad om ver buiten het dorp water te halen. “Zelfs ouderen moeten dit doen. Die situatie deed me pijn.” Dus toen vanuit het door Simavi ondersteunde project WASH & Learn vrouwen werden gestimuleerd om actief te worden in het lokale watercomité, stelde ze zich in 2019 verkiesbaar en won.

Niet opgeven

"Ik was de enige vrouw in het comité, ik deed mijn best om te spreken over de uitdagingen waar vrouwen op het gebied van water mee te maken hebben, maar de meeste werden genegeerd.” Magreth gaf de moed echter niet op. In plaats van zich opnieuw verkiesbaar te stellen in 2021, gebruikte ze haar strijdbaarheid, kennis en spaargeld om een waterput te graven waar vrouwen in haar gemeenschap gratis gebruik van kunnen maken.

“Ik ken de economische situatie van de mensen in deze gemeenschap. Er zijn mensen die niet genoeg geld hebben om voor water te betalen.” Daarom betaalt ze de kosten voor het repareren van de put en alle andere uitgaven zelf. Vijf kilometer verderop is de plek waar Magreth haar gewassen verbouwt. Ook daar kampen mensen met een gebrek aan water, merkt ze. “In december wil ik daar ook water beschikbaar maken.”

Margreth: "“Ik ken de economische situatie van de mensen in deze gemeenschap. Er zijn mensen die niet genoeg geld hebben om voor water te betalen.” Foto: Athumani Matata

Inspireren

Vrouwen moeten meer te zeggen krijgen over water, vindt Magreth, die hoopt anderen te inspireren. “Vrouwen maken alleen kans om de waterproblemen in de gemeenschap op te lossen als ze deel uitmaken van de besluitvorming over water, te beginnen op dorpsniveau.”

Magreth Augustino deelt haar verhaal en visie.

WASH, Learn & Share

Het WASH Learn & Share programma is een vervolg op het WASH & Learn programma in Oeganda. Meer dan de helft van alle scholen in Oeganda hebben geen adequate toilet- en watervoorzieningen. Met name voor meisjes betekent dit dat ze regelmatig school missen. Met dit programma werken we aan een betere gezondheid, beter onderwijs en meer welzijn voor iedereen.

Ja, ik doneer voor haar recht op water

En geef haar een betere toekomst.
Van elke euro die we ontvangen, gaat 85% naar ons werk voor meisjes en vrouwen.