Slecht cijfer voor Global Stocktake moet leiden tot ambitieuzere klimaatactieplannen

Artikel: 06.12.23, Dubai

Het is een cruciaal onderdeel van Klimaatakkoord van Parijs: de Global Stocktake. Dit is een 5-jaarlijkse beoordeling van de vooruitgang die landen boeken op weg naar het doel om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden.

In september kwamen de resultaten binnen van de allereerste Global Stocktake en die waren niet bemoedigend. De planeet ligt niet op schema en met de huidige inspanningen zullen we tegen het einde van de eeuw een temperatuurstijging van 2,5 tot 2,9 graden Celsius zien. De gevolgen zullen dramatisch zijn. Boven de 1,5C worden klimaateffecten zoals extreem weer en de zeespiegelstijging aanzienlijk erger. Dit zal gemeenschappen in klimaatgevoelige regio's in hun bestaan bedreigen.

Climate Action Network Europe voert actie tijdens de COP28. Foto: COP28 / Mahmoud Khaled

Ambitieuzere klimaatactieplannen

"De enige acceptabele uitkomst van COP28 is dat alle partijen het eens worden over veel ambitieuzere klimaatactieplannen", zegt lobby- en advocacy officer Esin Erdogan van Simavi. "Deze moeten gebaseerd zijn op de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van individuele landen. Ook moeten klimaatmaatregelen worden bekeken vanuit een mensenrechtenperspectief, inclusief gender- en waterrechtvaardigheid."

Leiderschap van vrouwen

"We moeten aan het einde van COP28 een samenhangend plan hebben met een duidelijke routekaart. En dit moet ook inhouden dat gemeenschappen zich kunnen voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering." Ze voegt eraan toe dat de Global Stocktake landen de kans biedt om de genderresponsiviteit van hun klimaatbeleid en -maatregelen te beoordelen. "Nieuwe plannen moeten het leiderschap en de deelname van vrouwen aan de besluitvorming over het klimaat op alle niveaus van beleid en uitvoering ondersteunen."

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer