Vrouwengroep Bed ki Igen Dream Girls draagt bij aan de bouw van latrines en kennis over menstruatie

Verhaal: de vrouwengroep Bed ki Igen Dream Girls, Oeganda

De Bed Ki Gen Dream Girls in Oeganda werken aan het verbeteren van sanitaire voorzieningen, de menstruele gezondheid en het inkomen van hun leden.

Leden van de Bed ki Gen Dream Girls groep met hun herbruikbare maandverband. Op rechts voorzitter Victoria Akot

Tekst door Hanifah Kasule

Toen HEWASA, een lokale partner van Simavi in het WASH SDG-project in Oeganda, in Alupere ward in Kalongo stad de strijd aan wilde gaan met open defecatie en kennis over menstruatie onder schoolmeisjes in de regio wilde vergroten, dachten ze al snel aan de vrouwengroep Bed ki Igen Dream Girls voor een samenwerking.

‘In het begin was onze groep puur gericht op het verbeteren van het inkomen van haar leden met vier hoofdactiviteiten: het maken van zeep, vloeibare zeep, herbruikbaar maandverband en het verhuren van stoelen en tenten.’, zegt Victoria Akot, de voorzittter van de vrouwengroep. Ze legt uit dat de groep, na ondersteuning van HEWASA, nu ook leningen aanbiedt op het gebied van water, sanitatie en hygiëne en bewustzijn creëert over menstruele gezondheid op scholen en in gemeenschappen.

Latrines waren te duur

Binnen de gemeenschap van de Bed ki Igen Dream Girls lieten veel mensen geen latrine bouwen omdat die kostbaar zijn. HEWASA had eerder al ervaring opgedaan met sanitatiekredieten en zocht naar een manier om die te introduceren in Alupere. In plaats van een hele nieuwe gemeenschapsstructuur op te zetten voor de sanitatieleningen, vroeg HEWASA de - al bestaande en goed georganiseerde - vrouwengroep of die geïnteresseerd was om ook andere WASH-activiteiten (water, sanitatie en hygiëne) te ondernemen. En dan met name op het gebied van leningen.

Ondersteunende trainingen om leningen te kunnen verstreken

Voordat het product bij de vrouwengroep aan hun portfolio kon worden toegevoegd moest er eerst nog het nodige voorbereidende werk worden gedaan. De vrouwen kregen van HEWASA ondersteunende trainingen om hun geld en het leenproces te beheren. Zoals trainingen over de financiering van de WASH-waardeketen, het mobiliseren van middelen, kredietbeheer, marketing van WASH-leenproducten en risicobeheer.

Volgens Josephine Ajalo (33 jaar), al vier jaar penningmeester van de groep en de eerste afnemer van het sanitaire leenproduct, hebben de sessies over financieel beheer met HEWASA de groep vertrouwd gemaakt met betere manieren om hun zakelijke en financiële administratie bij te houden. Hierdoor kunnen ze nu ook hun andere, zakelijke ondernemingen gemakkelijker beheren.

Eind 2022 had HEWASA de groep succesvol ondersteund bij de introductie van een speciaal leenproduct voor sanitatie. Zowel leden als niet-leden van de groep kunnen de lening gebruiken om latrines voor hun huizen te bouwen. Sinds begin 2023 hebben al acht groepsleden een WASH-lening gekregen en deze gebruikt voor de bouw van latrines.

Bijdragen aan de kennis over menstruatie van schoolmeiden

De vrouwengroep maakte al herbruikbaar maandverband en bezocht scholen om de maandverbanden te verkopen. Wat voor HEWASA een goed uitgangspunt was om de groep ook te trainen om met schoolmeiden in gesprek te gaan over menstruele gezondheid, hen te leren over het managen van hun menstruatie en hoe ze zelf herbruikbaar maandverband kunnen maken. Momenteel organiseren de vrouwen uit de groep al regelmatig sessies over menstruele gezondheid op vijf verschillende scholen in de regio.

Simavi-collega Hanifah Kasule (in het midden) interviewde de vrouwengroep

Over Bed ki Gen Dream Girls

De groep werd in 2018 opgericht in Alupere ward van Kalongo town council in het Agago district, in het kader van een door USAID gefinancierd programma. Op dit moment heeft de groep 39 leden en is geregistreerd als een Village Savings and Loans Association (VSLA). De groep wordt geleid door een democratisch gekozen comité met de volgende functies: voorzitter, secretaris, penningmeester, 2 geldtellers, een leencomité van twee personen, mobilisator en 2 tijdwaarnemers. Het geld wordt opgeslagen op de bankrekening van de groep met drie ondertekenaars: de voorzitter van de groep, de secretaris en de penningmeester.

Wil je meer weten over hoe we in onze projecten werken met vrouwen en vrouwengroepen? Kijk dan bij onze projecten.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer