Waarom deze vader uit Bangladesh blij is dat hij met zijn dochters leerde praten over menstruatie

Verhaal: Rimi Chakma, Master Trainer bij Bangladesh Nari Progati Sangha (BNPS), Bangladesh

Priyo Sankar deed mee aan verschillende sessies vanuit het Our Lives, Our Health, Our Futures-programma en leerde zo vitale informatie over de gezondheid van zijn dochters.

Meisjes in Khagrachari, Bangladesh, tijdens een sessie van het Our Lives, Our Health, Our Futures-programma.

Priyo Sankar Chakma (42) woont met zijn vrouw en twee dochters in het dorp Hubbang Tega in Bangladesh en leeft van de landbouw. Als vader deed hij mee aan verschillende sessies van de meisjesclub in de regio en leerde daardoor vitale informatie over de gezondheid van zijn dochters. Deze meisjesclub, één van de 842 in het gebied van de Chittagong Hill Tracts, wordt georganiseerd vanuit het Our Lives, Our Health, Our Futures-programma van Simavi, gefinancierd door de EU. Dit programma promoot seksegelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes in een conflictgebied met patriarchale sociale structuren.

Omdat Priyo Sankar zelf analfabeet is, is hij erg trots dat zijn dochters van 14 en 10 jaar naar school gaan. Ze zitten momenteel in klas 8 en 5. De meisjes zijn ook lid van de Hubbang Bajar Para Girls Club, samen met andere meisjes uit het dorp.

Kennis over menstruatie en zorgen over extreme buikpijn

Als vader kreeg Priyo Sankar de kans om aan verschillende sessies van de meisjesclub deel te nemen. Een van de sessies ging over menstruatie. "Ik leerde dat menstruatie een normaal proces is voor een vrouw, dat het iedere maand terugkomt en dat het heel belangrijk is om tijdens de menstruatie netjes en schoon te blijven en gezond te eten. Daarnaast leerde ik dat buikpijn normaal is tijdens de menstruatie, maar dat de pijn soms extreem kan worden met overmatig bloedverlies. Als dat gebeurt, is het noodzakelijk om contact op te nemen met de gezondheidskliniek en te overleggen met een gezondheidswerker."

"Mijn oudste dochter is vaak vijf tot zes dagen per maand afwezig op school vanwege buikpijn. Ik dacht dat dit normaal was, mijn vrouw heeft er nooit iets over gezegd." Door de sessies van de meisjesclub realiseerde hij zich echter dat zijn oudste dochter ernstige gezondheidsproblemen zou kunnen krijgen als haar buikpijn zo hevig was. "Dus besprak ik het met mijn vrouw en vroeg ik mijn oudste dochter naar haar toestand. Ze vertelde me: "Ja, vader, ik voel soms extreme pijn in mijn buik tijdens mijn menstruatie. Daarom ben ik vaak afwezig op school."

Misvattingen en bijgeloof ontkracht dankzij menstruatiesessies

Na naar zijn dochter te hebben geluisterd, nam hij haar meteen mee naar een gezondheidscentrum en overlegde hij met de arts over haar toestand. “Al die jaren heb ik geleerd dat de menstruatie iets privé is voor vrouwen en iets dat niet met mannen besproken hoeft te worden. Dat het drogen van gewassen maandverband uit het zicht moet gebeuren en dat als een man de menstruatieproducten van een vrouw aanraakt, dat ongeluk brengt. Maar na de menstruatiesessies in de meidenclub realiseerde ik me dat deze overtuigingen misvattingen en bijgeloof zijn."

Na overleg met een gezondheidswerker haalde Priyo Sankar medicijnen voor zijn oudste dochter bij de kliniek. "Ik kocht ook gezond en voedzaam eten voor mijn dochter. Na een paar dagen verlichtte haar buikpijn en voelde ze zich goed over haar gezondheid. Dit was een geweldige ervaring en ik heb veel nieuwe dingen geleerd over menstruatie."

“Ik houd heel veel van mijn twee dochters. Ik kreeg niet de kans om te studeren toen ik nog heel jong was. Maar ik wil dat mijn dochters goed opgeleid zijn en in de toekomst een goed en welvarend leven krijgen. Dus ik moedig hen aan om hard te studeren en met mij te praten als er fysieke problemen zijn.”

Ja, ik doneer voor haar recht op water

En geef haar een betere toekomst.
Van elke euro die we ontvangen, gaat 85% naar ons werk voor meisjes en vrouwen.