Movers & Shakers uit het WASH First project

Artikel: 15.12.21, Amsterdam

Even voorstellen: de Movers & Shakers

We hebben in het WASH First project mogen werken met bijzondere ‘Movers & Shakers’: inspirerende en dappere mensen die ongeacht hun eigen situatie verantwoordelijkheid hebben genomen en het verschil hebben gemaakt.

Salome Kayeny-Parwoth (18 jaar) uit Oeganda is een van hen. Toen de scholen sloten vanwege de lockdown, zat ze niet bij de pakken neer. Ze leerde andere meisjes hoe ze herbruikbare menstruatiepads moeten maken en vertelde anderen over het belang van handhygiëne en social distancing.

Het verhaal van Salome kun je vinden op een speciale website, samen met dat van andere ‘Movers & Shakers’. Neem zeker eens een kijkje! 

Steun vrouwen en meisjes die het verschil maken, doneer nu!

WASH First project als eerste defensielinie

Het WASH First project werd opgestart in september 2020 in Ethiopië, Indonesië, Oeganda, Kenia, Mozambique en Rwanda. Met als doel het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus door het bewustzijn over hygiëne te vergroten en te zorgen voor betere faciliteiten op het gebied van veilig water, toiletten en wasgelegenheden.

Feiten

Zo goed als de helft van de leerlingen en leraren op scholen wereldwijd heeft geen handwaspunten met water en zeep.

Bijna de helft van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een veilig en privé toilet.

Vrouwen besteden elke dag 3x zoveel uur aan onbetaald huishoudelijk- en zorgwerk als mannen. COVID-19 versterkt dit.

Doneer voor toegang tot water, toiletten en hygiëne

Toegang tot water, faciliteiten om je handen te wassen en zeep hoognodig

Sinds de start van de coronapandemie adviseert WHO (World Health Organisation) goede hygiëne, afstand houden, gezichtsmaskers dragen en het vermijden van grote groepen om infectie met Covid-19 te voorkomen. Maar voor die goede hygiëne zijn toegang tot schoon water, faciliteiten om handen te wassen met zeep en kennis over handen wassen nodig. 

En nog steeds is toegang tot deze basisvoorzieningen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo heeft zo goed als de helft van leerlingen en leraren op scholen wereldwijd geen handwaspunten met water en zeep. En heeft bijna de helft van de wereldbevolking geen toegang tot een veilig en privé toilet. 

Daarom werken we bij Simavi aan HER basics: schoon water, een toilet, een veilige omgeving en een gelijke behandeling. Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan deze basisvoorzieningen? 

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer