Foto expositie Dit is de Druppel door Sacha de Boer

In februari 2023 reisde Sacha samen met Simavi af naar Kenia om foto's te maken van de gevolgen van de watercrisis voor vrouwen en meisjes. Sinds maart is deze expositie op veel plekken in Nederland te zien. Misschien wel op een plek waar jij ook bent geweest!

Ben je geïnteresseerd in één van de werken van Sacha? Ze zijn exclusief te koop voor €1000 euro per stuk. Dit bedrag is een directe donatie aan Simavi's Water Justice Fund. 

Neem contact op

Direct een donatie naar keuze doen zonder een foto te ontvangen? Dat kan natuurlijk ook

Over de expositie

De collectie foto’s van Sacha de Boer laat verschillende manieren zien waarop de verkrijgbaarheid van water van enorme invloed is op hun veiligheid en waardigheid. Zo ontmoette Sacha in Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, een aantal vrouwen die vertelden over sextortion: een vorm van uitbuiting waarbij seks wordt ingezet als ruilmiddel tegen water. Een schandalige praktijk, die kan voorkomen door corruptie en kartelvorming. Meisjes beschrijven daarnaast hoe ze worden lastig gevallen in de drukke rijen voor het waterpunt."

In het rurale gebied Kajiado, waar van oorsprong Masai leven, is de aanhoudende droogte de grote vijand van vrouwen. Door klimaatverandering regent het al jaren niet meer in het gebied, waardoor vrouwen steeds verder moeten lopen om water voor hun gezin te halen. Los van de extra tijd die dat kost, leiden bij-effecten zoals honger, armoede en wanhoop tot gevaarlijke situaties: van vechtpartijen bij de waterpomp tot het verleiden van jonge meisjes om seks te hebben in ruil voor een brommerrit - alles om niet weer zo lang te hoeven lopen.

De expositie toont ook de weerbarstigheid en kracht van vrouwen, zeker wanneer zij samen optreden om het verschil te maken. Sacha raakte geïnspireerd door ‘de sisterhood’ en de warme verwelkomingen, door het vrouwelijk ondernemerschap en de hoop op een betere toekomst, die met een paar goede lokale oplossingen ook zomaar aan de horizon kan liggen. 

Belangrijke feiten

Vrouwen en meisjes in grote delen van Afrika en Azië dragen de zwaarste lasten van de watercrisis. 

De toegezegde klimaatmiljarden bereiken de allerarmsten nog veel te weinig.

Tweederde van de klimaatprojecten houdt geen rekening met gender als belangrijke factor.

Over Sacha de Boer 

Sinds 1988 werkt ze als fotograaf en heeft ze vele landen, thema’s en mensen door haar lens bekeken. Fotografie omschrijft ze zelf als ontmoeten: ‘het gaat allemaal om die connectie’. 

Sacha de Boer heeft al langer veel interesse in het thema klimaat, vooral in relatie tot vrouwen.  De interesse voor dit thema kwam tijdens de gehele reis in Kenia duidelijk naar voren. Water maakt de problemen van klimaat heel concreet: droogte, verkrijgbaarheid, veiligheid zijn hele zichtbare gevolgen. 

Als fotograaf komt Sacha heel dicht bij haar onderwerp. In Kenia danste ze met de oude oma’s in de dorpen, knuffelde ze met baby’s, zong liedjes met groepen kinderen, verzorgde dieren en hielp eigenhandig mee om de kapsels van vrouwen zo fraai mogelijk op de foto te krijgen. Die intieme en persoonlijke aanpak zie je terug in de beelden. 

Sacha de Boer fotograaf
'Iedereen zou moeten begrijpen dat het klimaat bij uitstek een vrouwenzaak is. Vrouwen worden het hardst geraakt door de veranderingen, maar ook zijn zij de changemakers, zeker wanneer het lokale oplossingen betreft.’

Koop een prachtig werk van Sacha en steun het Water Justice Fund

Via de bijdrage aan het Water Justice Fund bied je lokale vrouwengroepen de kans om te werken aan doeltreffende waterprojecten die hun gemeenschap weerbaarder maken. Kleinschalige investeringen in gemeenschappen maken zo een wereld van verschil.

Interesse in het werk van Sacha?

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen binnen 5 werkdagen contact op. Heb je al een keuze gemaakt of heb je een specifieke vraag, vermeld dit dan in het berichtenveld.

Bedankt voor je interesse.

Bedankt voor je interesse, we nemen binnen 5 werkdagen contact met je op. 

Deze gegevens hebben wij nodig om contact met je te kunnen opnemen, en worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met je gegevens omgaan.

Direct een donatie naar keuze doen zonder een foto te ontvangen? Dat kan natuurlijk ook

Sisterhood

Sacha de Boer: “De sisterhood van de vrouwengroep van Agnes raakte me diep. Vrouwen die elkaar steunen, om elkaar geven, samen het verschil willen maken voor hun gemeenschap: ik kan niets krachtigers bedenken.”

Women's group 

Vrouwengroepen zoals deze komen maandelijks bij elkaar om met elkaar lokale problemen en oplossingen te bespreken. Binnenkort gaat de groep van Agnes (midden) een aanvraag indienen bij het Water Justice Fund voor een waterpunt op zonne-energie. 

Agnes

Sacha de Boer: “Agnes is zo trots en stralend als haar blik en haar outfit doen vermoeden. Haar ondernemerschap is niet te stoppen. Met haar opbrengst zet ze zich in voor onderwijs en water voor haar gemeenschap.”

Water is leven

Schoon water heb je nodig om te drinken, maar ook om hygiënisch te kunnen leven. Schoon zijn is ook een onderdeel van waardigheid.

De jerrycan

De gele jerrycan is in veel landen niet weg te denken uit het straatbeeld: het is net zo gebruikelijk als dat wij kranen normaal vinden.

Dagelijks schoon

Sylvia (24) woont al haar hele leven in Kibera, een arme wijk in de hoofdstad van Kenia. Voor haar dagelijkse watergebruik moet ze naar een waterpunt om een jerrycan te vullen.

In de rij

In Kibera staan dikwijls lange rijen bij de waterpunten. Het zorgt voor onveilige situaties en scheve machtsverhoudingen: de mannen die de waterpunten beheren maken misbruik van hun positie.

Stop seks voor water

Sylvia werd als jong meisje aangerand bij een waterpunt. Jongens die daar rondhingen en drugs aan het gebruiken waren, probeerden haar te verkrachten. Gelukkig wist ze zichzelf los te vechten en te ontsnappen.

Sylvia 

Sacha de Boer: ‘Sylvia maakte veel indruk op me. Zo dapper dat ze haar verhaal wilde delen. En zo heftig dat een glas water voor haar een pijnlijke herinnering omhoog haalt.’

Caroline  

Caroline (23): ‘In de drukke rij zitten mannen aan mijn kont en aan mijn borsten. Ze zeggen niet eens sorry. Als ik hen aankijk, dan antwoorden ze: “Wat wil je doen dan?”’.  

Sterk en hoopvol

Iedereen ter wereld heeft recht op toegang tot schoon en veilig drinkwater. We kunnen niet accepteren dat meisjes en vrouwen de hoogste prijs moeten betalen.

Patricia

Toen de jongste dochter van Patricia 14 jaar was, is ze door een volwassen man betast toen ze bij een waterpunt in de rij stond. ’Ik vind het zo erg dat haar dit is overkomen. Elk meisje heeft recht op toegang tot water. Zelfs als we lang moeten wachten, zou het op z’n minst veilig moeten zijn.’

Waterdragers

Een opgedroogde rivier is het zanderige decor voor twee vrouwen die hun volle jerrycans naar huis brengen: een wandeling van zeker een paar uur.

Drooggetuige

Vrouwen zoals Sitat hebben hun omgeving met eigen ogen zien veranderen. Het gebruikelijke regenseizoen blijft al jaren uit. Alleen bomen met diepe wortels overleven.

Extreme droogte

Nu het al vijf jaar niet heeft geregend in de regio Kajiado, is de schade op vele manieren zichtbaar. Het droge landschap toont overal waar je kijkt de overblijfselen van gestorven vee.

Het waterpunt

Ondanks grote drukte bij de waterpunten, helpen vrouwen elkaar om het beperkte water te verdelen. De groepjes jerrycans vormen een rij: wie het eerst komt, wie het eerst water heeft.

Dorst

Na een wandeling van zo’n 2 uur (!) om water te halen, is de opluchting groot als de pomp het doet. Een slokje om het te vieren!

Een zware last

Vrouwen hebben soms ezels om de jerrycans te vervoeren, vooral op het platteland is dit een groot voordeel gezien de lange afstanden. Ook het vee heeft water nodig om te overleven.

Gevecht om water

Sacha de Boer: ‘Een van de dieptepunten: een gevecht brak uit bij het waterpunt. De boze vrouw schreeuwde naar de andere vrouwen dat ze voorrang wilde omdat haar kinderen al drie dagen geen water hadden gehad. Ze trok zelfs haar schoen uit om klappen uit te delen.’

In toom (Sacha's choice)

“Dit is de voordeur van Caroline, in de wijk Kibera in Nairobi. Toen ik even op haar wachtte, bekeek ik dit tafereel van haan en kippen en maakte ik deze foto. Het beeld doet me steeds weer terugdenken aan alles wat ik gezien heb: de vrouwen in onderlinge harmonie en hun lot dragend, de mannen voortdurend hun positie in de pikorde bevestigend.”

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer