Veelgestelde vragen Bloody Important Message

We hebben de meest gestelde en voorkomende vragen rondom onze Bloody Important Message voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij, stuur gerust een mail naar info@simavi.nl.

Wat houdt de petitie in en aan wie is deze gericht?

De petitie is gericht aan het Nederlandse publiek. We willen met de petitie bekendheid voor menstruatie-armoede in Nederland en internationaal. We willen gelijke kansen op de politieke agenda krijgen want ongesteld=ongelijk en we willen de taboe en schaamte rondom menstruatie doorbreken.

Waarom hebben jullie het over mensen die menstrueren en niet over vrouwen?

Wist je dat niet alle vrouwen en meisjes, en dat niet alleen vrouwen en meisjes menstrueren? Door anatomische of gezondheidsomstandigheden kunnen bijvoorbeeld transmannen ook menstrueren en intersekse mensen kunnen wel of niet menstrueren. Wij gebruiken intern daarom meestal het woord ‘menstruators’ als we het over dit onderwerp hebben: mensen die menstrueren.

Denken jullie bij de producten ook na over milieuvriendelijke producten als menstruatiecups, menstruatie-ondergoed of uitwasbaar maandverband?

Voor wat betreft producten is het ons basisprincipe dat mensen die menstrueren een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. We promoten niet specifiek 1 product, maar zorgen ervoor dat ze weten wat hun rechten zijn, wat de verschillende mogelijkheden zijn met alle voors en tegens, zodat ze zelf een goede keuze kunnen maken.

Wat valt er te doen tegen het feit dat iemand een dag mist op school door de menstruatie? Zelfs een arts kan daar niets aan veranderen.

Simavi kan geen verandering brengen in medische situaties die ontstaan vanwege menstruatie. Maar wij willen onder meer de omstandigheden verbeteren van meisjes die school missen door een gebrek aan water, maanverband of schone wc’s. Of als ze vanwege taboes niet naar school of werk mogen tijdens hun menstruatie.

Kan ik maandverband aan jullie doneren?

Bij ons kun je geen maandverband doneren, maar er zijn wel een aantal plekken in Nederland waar je ze blij kunt maken. In Amsterdam heb je de sociale kruidenier waar je ook menstruele producten kunt inleveren, in Utrecht heb je het klinikastje dat hoort bij de weggeefwinkel of je kunt het maandverband doneren aan het armoedefonds.

Dus als ik ongesteld ben, ben ik niet in staat om volledig mee te draaien in de samenleving?

We zijn deze petitie gestart omdat we vinden dat niemand kansen zou moeten missen door het hebben van een gezond lichaam. Want:

  • Zonder toegang tot de juiste producten of een toilet, is menstruatie lastig. Soms blijven vrouwen en meisjes dan thuis van school, werk, sport of sociale activiteiten. Dat zorgt voor ongelijke kansen.
  • Door taboes en schaamte rondom menstruatie groeien vrouwen en meisjes op met het idee dat er niet openlijk gesproken kan worden over eventuele problemen. Het is ongelijk verdeeld.
  • Bovendien: ongesteld zijn kost geld - en dat heeft nou eenmaal niet iedereen genoeg.

Waarom moet ik bij de petitie aangeven of ik man/vrouw/anders ben?

We willen alle ondertekenaars van de petitie bedanken en op de hoogte houden (van de actie). We vinden het fijn je dan aan te kunnen spreken op de manier die jij het prettigst vindt daarom vragen we mensen om dat in te vullen.

Komt mijn donatie goed terecht?

Van elke euro die we ontvangen, gaat 85% naar ons werk voor meisjes en vrouwen. De rest gaat naar marketing & fondsenwerving en naar algemene organisatiekosten. Onze financiën zijn openbaar en in te zien in ons jaarverslag.

Wat verdient de directeur van Simavi?

Het jaarsalaris van Simavi’s algemeen directeur was in 2019 €103.946 en in 2020 €107.548 (bruto, incl. vakantiegeld).

Is er ook aandacht voor meisjes en vrouwen in Nederland die geen geld hebben voor maandverband, tampons of cups?

Ook in Nederland is menstruatie een belangrijke oorzaak voor ongelijke kansen. Daarom willen wij dit op de maatschappelijke en publieke agenda hebben.

Wat doen jullie nog meer, buiten aandacht voor menstruatie?

We werken aan basisvoorzieningen voor vrouwen en meisjes in Afrika en Azië. Onder je menstruatie goed kunnen managen valt inderdaad ook toegang tot water en toiletten onder. Dat zijn dus ook zeker onderwerpen waar we aan werken. Mocht je benieuwd zijn waar we nog meer aan werken, dan kan je meer informatie vinden op simavi.nl/herbasics.

Wat is je menstruatie managen?

Voor ons is dat in de breedste zin van het woord omgaan met je menstruatie met: voldoende informatie over je menstruatiecyclus, toegang tot menstruele producten en ondersteunende faciliteiten, diensten en omgeving.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer