HER Climate Stories. Drie activisten, één boodschap: luister naar vrouwen!

Verhaal: Eefke van de Wouw, Sâmia Biruany en Sareen Malik. Nederland, Amazone en Kenia

De klimaatcrisis raakt ons allemaal. Maar de perspectieven en beslissingen om deze uitdaging het hoofd te bieden komen al te een te lange tijd vanuit een fractie van de populatie. Een belangrijke stem die hierin nog te weinig wordt gehoord zijn vrouwen: hun verhalen en stemmen zijn onmisbaar wanneer we samen aan oplossingen werken.

Daarom presenteerden Cinetree en Simavi tijdens HER Film Festival HER Climate Stories. In deze serie delen we de verhalen van drie vrouwen, die ieder op hun eigen manier in actie komen in de klimaatcrisis. Binnen hun gemeenschappen in Kenia, Brazilië en Nederland, maar ook daarbuiten zetten zij zich in voor hun gedeelde missie.

Vrouwen bieden de oplossing

De overbruggende boodschap van deze drie activisten: vrouwen bieden de oplossing! Ondanks dat vrouwen zwaarder worden getroffen door de klimaatcrisis, wordt er niet genoeg naar hen geluisterd. Maar het is duidelijk dat de huidige oplossingen niet genoeg zijn. Als wij vrouwen betrekken bij de dialogen rond klimaat ontwikkelen we een nieuw perspectief: een perspectief dat rekening houdt met onze gevoelens rond de klimaatcrisis, met mensen die zich niet gehoord voelen, en met de bestaande problemen die in de weg staan van een inclusievere klimaatbeweging.

Het klimaatprobleem gaat iedereen aan, en zal daarom niet opgelost worden als niet iedereen zijn stem kan laten horen. Kijk de verhalen van Eefke van de Wouw, Sâmia Biruany en Sareen Malik nu ook op de Simavi-website en laat je inspireren door deze drie activisten. 

De macht van het collectief

Eefke van de Wouw uit Nederland is de voormalig Youth Representative on Sustainable Development bij de Verenigde Naties. Zij wil met haar boodschap jongeren inspireren om de hoop niet op te geven, hoe moeilijk dat soms ook is. Volgens Eefke zit kracht ook in de kleine dingen. En in verbinding: “Onderschat het collectief niet”. Eefke ziet ook een belangrijke rol voor vrouwelijk leiderschap in het oplossen van de klimaatcrisis. Ze vindt dat de kijk op de klimaatcrisis moet veranderen. De focus op technologie leidt af, wat wij moeten laten zien is de emotie; de klimaatcrisis raakt ons.

De natuur biedt veerkracht

Mensen die het minst bijdragen aan klimaatverandering worden vaak het hardst getroffen door de gevolgen hiervan. Dat weet ook Sâmia Biruany maar al te goed. Zij behoort tot de Huni Kuin, een inheems volk uit de Amazone in Brazilië. Zij is de leider van Mawa Isa, een vrouwencollectief dat de boodschap van vrouwelijk leiderschap en kracht verkondigt. Diezelfde vrouwelijke kracht vindt Sâmia in het bos. “Alle rijkdom en welvaart die wij hebben komt uit het bos”. Dat bos moet dan ook beschermd worden. Volgens Sâmia voelt haar volk zich vaak over het hoofd gezien, terwijl ontbossing en klimaatverandering hun bestaan ernstig bedreigd. Haar hoop voor de toekomst? “Meer vrede en bescherming, voor mens en planeet”.

Water vermenigvuldigt veerkracht

“Klimaatverandering vermenigvuldigt alle risico’s, maar water vermenigvuldigt veerkracht.” Ook de boodschap van Sareen Malik is duidelijk. Zowel in haar thuisland Kenia als op internationaal niveau strijdt zij als activist voor de rechten van vrouwen op het gebied van water en sanitatie. Zij ziet dagelijks hoe gebrek aan schoon water vrouwen en meisjes onevenredig benadeelt. Zij bewondert de kracht die meisjes en hun moeders uiten, zelfs in de meest hopeloze situaties. En ze benadrukt dat de landen en systemen heel erg hard proberen oplossingen te vinden voor alle problemen die klimaatverandering veroorzaakt.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer