De klimaatcrisis is een watercrisis.

De klimaatcrisis is onlosmakelijk verbonden met water: 90% van alle natuurrampen zijn watergerelateerd. Landen zoals Kenia & Bangladesh krijgen steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden en onvoorspelbare weerpatronen.

Extreme droogtes en hevige overstromingen zetten de toegang en kwaliteit van drinkwater voor miljoenen mensen onder druk. Het recht tot toegang tot water moet worden veilig gesteld.

Doneer direct

Felister Tima (links) bij een waterpomp in Kenia

Waterstress in Afrika en Azië

De gevolgen van klimaatverandering zijn goed voelbaar in Kenia en Bangladesh. Droogte en overstromingen als gevolg van klimaatverandering beïnvloeden de toegang tot water. Watervoorraden raken door de klimaatcrisis uitgeput en vervuild, bijna 30% van de wereldbevolking leeft in landen met waterstress.

Vrouwen en meisjes extra hard geraakt

De klimaatcrisis treft de armsten ter wereld onevenredig, en hen met de minste middelen om zich aan te passen. Vrouwen en meisjes worden het hardst getroffen: zij zijn verantwoordelijk voor het halen van water voor het huishouden. 

Wereldwijd besteden vrouwen en meisjes naar schatting 200 miljoen uur - dagelijks - aan het halen van water, die tijd wordt alleen maar langer als gevolg van de klimaatcrisis. De watercrisis raakt hen dus direct en harder. Het is belangrijk dat het recht op toegang tot water wordt veilig gesteld. 

Wat moet er gebeuren?

De waterproblematiek moet op de publieke agenda: in de politiek, bij bedrijven en bij onszelf. De watercrisis is een mondiale crisis. Het recht tot toegang tot water moet worden veilig gesteld, vooral voor vrouwen en meisjes. Vrouwen zijn het meest kwetsbaar voor de klimaatcrisis, én spelen een belangrijke rol in oplossingen voor de klimaatcrisis. Want zij zijn ook de change-makers. 

Felister Tima Community lid
'Wij als vrouwen spelen een belangrijke rol in oplossingen voor klimaatverandering omdat de mannen in deze regio veel zand afgraven, terwijl wij als vrouwen proberen de rivier te beschermen en proberen te voorkomen dat de mannen dit zand weghalen.'

Wat is er nodig?

  • Investeringen: er moet meer geld worden vrijgemaakt voor innovatieve projecten in ontwikkelingslanden om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, ook door de Nederlandse overheid
  • Beleid op vrouwen: er moet waterbeleid worden gemaakt waarbij vrouwen een centrale positie krijgen – we moeten wereldwijd vrouwen een stem geven en ze mee laten praten over oplossingen. 
  • Innovatieve projecten: Simavi ondersteunt lokale initiatieven waarbij met name vrouwenorganisaties geholpen worden om klimaatprogramma’s van de grond te krijgen
  • Samenwerking: we werken samen met andere organisaties, lokaal en internationaal om wereldwijd een krachtige stem te laten horen.

Wat kun jij doen?

Via onze digitale nieuwsbrief betrekken we je bij onze campagnes, waaronder de campagne die we gaan voeren vanaf Wereldwaterdag op 22 maart. Voor deze grote internationale water-campagne hebben wij jouw steun hard nodig. Dus houd je inbox en onze website ook dit jaar in de gaten!

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer