Hoe Lalasing Marma zich bewust werd van haar rechten als meisje: ‘Langzaam is alles aan het veranderen’

Verhaal: Lalasing Marma, Bangladesh

In dit Simavi-project worden meisjes en vrouwen ondersteund om beslissingen te nemen over hun seksuele en reproductieve gezondheid zonder geweld, dwang en discriminatie.

Lalasing Marma

'We zien nog steeds vaak geweld tegen vrouwen in onze samenleving.’

Het vijfjarige project is in januari 2019 van start gegaan, met steun van de Europese Unie. De afgelopen jaren hebben meisjes van verschillende etnische groepen zichzelf uitgedaagd om hun stem te laten horen in hun gemeenschappen en daarbuiten. De 16-jarige Lalasing Marma uit Bandarban wil dat iedereen gelijke rechten heeft en vertelt haar verhaal.

Lalasing Marma: 'In mijn vrije tijd lees ik graag boeken en praat ik met mijn vrienden. Toen ik in groep 8 zat, werd ik vaak gepest door straatjongens. Mijn moeder stuurde mijn vader naar school en zei dat ik samen met mijn vrienden naar school moest gaan in plaats van alleen. We zien nog steeds vaak geweld tegen vrouwen in onze samenleving. Veel vrouwen mogen daarom niet buitenshuis werken.’

Tijdens een sessie van de meidenclubs kan er openlijk worden gepraat

Meidenclubs als veilige plek om samen te komen en te leren over gezondheid en rechten

Lalasing komt uit Bandarban, een gemeenschap in Chittagong Hill Tracts (CHT). De CHT liggen in het zuidoosten van Bangladesh. Hier leven 11 inheemse volken, ook bekend als de Jumma. Simavi werkt met 12.000 jonge vrouwen en meisjes, hun families en hun gemeenschappen.

Sinds 2020 heeft Simavi honderden meidenclubs in de regio opgericht. De meidenclubs hebben als doel om een veilige plek te creëren voor meiden om samen te komen, waar ze meer leren over hun seksuele gezondheid en reproductieve rechten (het recht van vrouwen om zelf te beslissen of, met wie en wanneer ze een kind willen krijgen). De groepen bestaan uit ongeveer 10 tot 20 meisjes en worden elk geleid door een vrouwelijke mentor uit de gemeenschap. De meiden uit de clubs inspireren op hun beurt weer hun vriendinnen, zusjes en moeders. Zo werken we samen aan verandering, aan langdurige impact.

Lalasing: 'We hebben veel verschillende activiteiten gedaan in de meidenclubs. Ik ben me bewust geworden van mijn rechten als meisje. Mentoren hebben ons geleerd dat er geen verschil is tussen vrouwen en mannen. Langzaam verandert alles. Als ik afwas, schenkt mijn broer nu water in. Ik denk dat er nog meer positieve veranderingen zullen komen.’

Verder heeft Simavi met haar partners ook gewerkt aan de bouw van betere water- en sanitaire voorzieningen in 150 scholen.

Lalasing: 'Ik wil dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Meisjes kunnen ook buitenshuis werken, en jongens ook huishoudelijk werk doen. Ik wil dat iedereen dit begrijpt.'

Strijd jij samen met Lalasing voor gelijke rechten?

Lalasing en de andere meiden gaan langs de deuren in hun buurt om te vertellen over vrouwenrechten

Creativiteit als middel om aandacht te vragen voor belangrijke kwesties

Vorig jaar werkten 842 meidengroepen aan een creatief project over een belangrijke kwestie die ze graag veranderd zouden zien in hun gemeenschap. Volgens hen zijn de meest dringende problemen in hun gemeenschappen onder andere: kindhuwelijken, taboes rond menstruatie, menstruatiearmoede, gendergerelateerd en huiselijk geweld, genderongelijkheid en uitdagingen voor het onderwijs van meisjes, het gebrek aan economische empowerment van meisjes, de kwaliteit en toegankelijkheid van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten en milieu- en klimaatgerelateerde problemen.

De meiden kozen voor een creatieve vorm om hun familie, vrienden, buren, gemeenschapsleiders en overheidsinstanties te vertellen over deze onderwerpen. Zo bereidden ze toneelstukken voor, schilderden ze posters, behangpapier en folders, maakten ze handwerk, organiseerden ze milieuschoonmaak- en plantdagen, kunsttentoonstellingen van tekeningen, schilderijen en foto's en creëerden voorstellingen met dans, zang en videokunst.

Lalasing ging langs alle gezinnen in de buurt en deed een presentatie voor publiek: 'Mijn ervaring inspireerde me om te praten over genderrollen en de uitdagingen waar vrouwen en meisjes voor staan. Ik werkte samen met andere leden van mijn club aan verschillende activiteiten om gendergelijkheid te promoten. We hadden een posterpresentatie over vrouwenrechten op de werkvloer en geweld tegen vrouwen in onze samenleving. Ik wil dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Meisjes kunnen ook buitenshuis werken, en jongens ook huishoudelijk werk doen. Ik wil dat iedereen dit begrijpt. De posters die we hebben gemaakt: alle leden van een gezin zouden ze moeten zien.'

Lalasing presenteert haar poster in een van de meidenclubs aan mannen, vrouwen en kinderen van haar gemeenschap

Meer meiden weten nu dat ze hulp kunnen zoeken bij intimidatie en geweld

Uit een evaluatie die eind 2022 werd uitgevoerd, bleek dat 61% van de deelnemers nu weet dat ze bij intimidatie en gendergerelateerd geweld hulp kunnen zoeken, tegenover slechts 11% bij de start van het programma in 2019. Lalasing: 'Iedereen moet naar voren komen om geweld tegen vrouwen in onze samenleving te voorkomen, zodat dit soort dingen in de toekomst niet meer voorkomt.'

De meiden van de club poseren voor een groepsfoto

Werk jij mee aan langdurige impact?

Met Our Lifes, Our Health, Our Futures werken we aan langdurige impact, zodat ook de vrouwen in de Chittagong regio in Bangladesh hun recht op een waardig bestaan kunnen opeisen. Maak jij samen met ons langdurige impact voor vrouwen en meisjes?

Supporter van het project

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer