Hoe menstruatieproducten het verschil maken voor meisjes in Oeganda: ‘Ik voel me eindelijk veilig als ik ongesteld ben.

Verhaal: Bunyangabu, Oeganda

Oude kleren, stukjes van een oud matras of sponsjes. Deze materialen gebruikte de 14-jarige Gloria Karungi uit Oeganda vroeger als ze ongesteld was. Niet echt ideaal, zeker niet als ze naar school moest. Maar sinds kort is dat niet meer nodig.

Ongesteld zijn is voor veel meisjes in Oeganda een maandelijks terugkerende worsteling. Voor velen is het kopen van menstruatieproducten zoals tampons en maandverband onbetaalbaar. Daarom kiezen meisjes zoals Gloria ervoor om zelf maandverband te knutselen. ‘Ik gebruikte soms oude kleren of een stuk van een oud matras als maandverband. Maar dat was erg oncomfortabel. Ook was ik bang dat ik zou doorlekken en dat anderen me zouden uitlachen. Dus bleef ik liever thuis als ik ongesteld was.'

De 14-jarige Gloria (midden) bleef voorheen vaak thuis van school als ze ongesteld was omdat ze geen maandverband had. Foto: JESE

Elke maand school missen

Het gebrek aan maandverband is niet de enige reden dat veel meisjes zich gedwongen voelen om thuis te blijven van school als ze ongesteld zijn. Meer dan de helft van de scholen heeft geen goede toiletvoorzieningen. Daardoor hebben meisjes geen plek om in privacy hun maandverband te verschonen, en kunnen ze soms niet eens hun handen wassen nadat ze naar de wc zijn geweest.

Doordat meisjes elke maand school moeten missen, lopen ze vaak een leerachterstand op. ‘Op mijn school haalden meisjes vaak lagere cijfers. Niet alleen omdat ze vaak niet naar school konden, maar ook door alle stress rond hun menstruatie,’ vertelt Gloria. ‘Het heeft op zoveel dingen invloed.’

Zorgeloos leren en spelen

De school van Gloria doet mee aan Simavi’s WASH, Learn & Share project. Dit project is gericht op het verbeteren van de water- en sanitatievoorzieningen op scholen in Oeganda. Ook is er in dit project veel aandacht voor menstruele gezondheid. Hiermee leren leerlingen, óók de jongens, waarom je ongesteld wordt en hoe je ermee om moet gaan. Daarnaast moet dit project ervoor zorgen dat geen meisje nog school hoeft te missen als ze ongesteld is.

Dankzij dit project kregen alle meisjes op de school van Gloria ook een handig cadeautje: een menstruatiekit met herbruikbaar maandverband. Dit maandverband kan gewassen en opnieuw gebruikt worden, waardoor niet elke maand opnieuw maandverband moet worden aangeschaft. Daarnaast bevat de menstruatiekit twee sets ondergoed. Deze kits kosten maar €7 per stuk, en voor veel meiden op de school heeft deze kleine donatie grote impact: ‘Ongesteld worden was een grote last, maar nu kan ik weer alles doen wat ik normaal ook doe. Ik mis geen school meer, en ik kan zorgeloos leren en spelen,’ vertelt Gloria.

Gloria en haar klasgenootjes ontvingen een kit met daarin herbruikbaar maandverband. Foto: JESE

Een rolmodel voor haar klasgenootjes

De herbruikbare menstruatieproducten maken voor Gloria en haar klasgenootjes een enorm verschil. Niet alleen kunnen zij hierdoor wel naar school, het heeft grote invloed op hun zelfvertrouwen. Sinds Gloria herbruikbaar maandverband gebruikt, heeft ze zich ontpopt tot een rolmodel voor haar klasgenootjes. Onder anderen door het gesprek over ongesteldheid aan te gaan om taboes te doorbreken. Het valt zelfs op bij haar docenten. ‘Ze verandert niet alleen de mentaliteit bij de meisjes die zich schamen voor hun ongesteldheid, maar ook bij de jongens die hen er soms over plagen’, merkt een docent op.

Voor Gloria betekent een simpele menstruatiekit zorgt ervoor dat elk meisje gelijke kansen heeft op onderwijs en een goede toekomst. Steun ook een meisje in Oeganda met een maandelijkse bijdrage voor gelijke kansen tijdens haar menstruatie.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer