Inheemse jongeren als drijvende kracht achter verandering

Artikel: 09.08.23, Bangladesh

Op 9 augustus vieren we de Internationale Dag van de Inheemse Volken. Een dag om stil te staan bij de uitdagingen waarmee inheemse volken overal ter wereld worden geconfronteerd en om stappen te ondernemen om hun rechten te bevorderen en te beschermen.

In het kader van het thema van dit jaar, “Indigenous Youth as Agents of Change for Self-determination”, delen we de verhalen van tien jonge vrouwen uit verschillende inheemse gemeenschappen in Bangladesh, die zich hebben uitgesproken voor een betere toekomst. 

Shuvodra Khisa

Meisjes komen op voor hun rechten

Bijna 12.000 inheemse meisjes en jonge vrouwen in de leeftijd van 10-25 jaar kwamen afgelopen zomer bij elkaar om de belangrijkste uitdagingen te identificeren waarmee zij in hun gemeenschap werden geconfronteerd. In 842 verschillende meidengroepen in de Chittagong Hill Tracts in Bangladesh kwamen meiden samen om op te komen voor hun rechten. De groepen maakten theatervoorstellingen, muziek, kunst en andere creatieve middelen om hun ervaringen te delen en de behoefte aan verandering te uiten over onderwerpen als kindhuwelijken, gendergerelateerd geweld, menstruele gezondheid en andere belangrijke onderwerpen.

"Via de meidenclubs heb ik me kunnen uitspreken over een onderwerp waar ik erg gepassioneerd over ben: de intimidatie waar vrouwen en meiden mee te maken hebben, vooral in openbare ruimtes" Shuvodra Khisa, 17 jaar, Khagracharai

Het doel van de creatieve projecten is om verandering teweeg te brengen door hun werk te presenteren aan ouders, gemeenschapsleiders en in sommige gevallen overheidsfunctionarissen.

De omslag van het boekje

Laat je inspireren door "Voices for Change"

"We hebben geleerd over de gevolgen van kindhuwelijken van de meiden die deelnamen aan de training in de meidenclub. In het verleden werd er niet zoveel belang gehecht aan onderwijs voor meisjes als voor jongens. We begrijpen nu echter dat zowel mannen als vrouwen recht hebben op onderwijs." Robert Tripura Karbari.

Simavi, BNPS en het Center for Communication Action Bangladesh gingen op pad om 10 verhalen van meiden uit de clubs op te tekenen en verzamelden ze in een boekje: "Voices for Change". We hopen dat hun moed, motivatie en kracht je zullen inspireren om de roep van inheemse mensen en meisjes te blijven versterken.

Meiden van Moanghar Girls Club, Khagrachari werken aan hun poster presentatie

Meer verhalen

Het verhaal van Lalasing Marma hebben we eerder en in ons jaarverslag uitgelicht. Deze creatieve projecten maken deel uit van het project Our Lives, Our Health, Our Futures, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Supporter van het project

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer