'Money is power', en vrouwen hebben van allebei meer nodig.

Artikel: 26.07.21, Wereldwijd

In de meeste landen zijn mannen degenen die de beslissingen nemen en bepalen waar het huishoudgeld aan wordt besteed. Dat betekent dat vrouwen vaak niet kunnen werken met of controle hebben over bezittingen (zoals gereedschappen waarmee je een product kunt maken dat je kunt verkopen) en hulpbronnen (contant geld of een lening).

Nadruk op vrouwelijk ondernemerschap

Vrouwen hebben meer geld, maar ook meer invloed nodig. De titel van dit artikel is daarom een knipoog naar een New York Times artikel over de behoefte van vrouwen op economisch en politiek gebied. We leggen daarom in onze projecten veel nadruk op vrouwelijk economisch empowerment en ondernemerschap en we zien dat steeds meer vrouwen gaan ondernemen.

Waarom is economische zelfstandigheid belangrijk?

Economische zelfstandigheid stelt vrouwen in staat gebruik te maken van de diensten en producten van WASH (water, sanitatie en hygiëne) en om hun eigen beslissingen te nemen. Het heeft ook invloed op hun status binnen hun familie en gemeenschap.

Hoe doen we dit?

  • We geven financiële trainingen aan vrouwen en leren hen relevante vaardigheden om een inkomen te genereren;
  • We stimuleren vrouwen om spaargroepen op te richten en hun netwerk uit te breiden;
  • We betrekken mannen en andere belanghebbenden om vrouwen gelijkwaardig te behandelen en te ondersteunen bij hun economische empowerment.

Wil je weten hoe dit er in de praktijk uitziet? Maak kennis met drie ondernemers.

Ondernemer Pabitra Kathayat

Wat een inspiratie is ondernemer Pabitra Kathayat, (31 jaar uit Nepal). 

Dankzij de zogeheten, handgemaakte ‘bio-sand filters’ die haar bedrijf produceert en verkoopt, kunnen veel families in het district Surkhet water filteren, zodat het drinkbaar wordt. En tijdens de eerste COVID-19-lockdown in Nepal leverden we de filters van haar bedrijf aan veel isolatiecentra en scholen. 

Ondernemerschap kan een belangrijke rol spelen in de economische empowerment van vrouwen en meisjes. Daarom is het mooi om te zien dat Pabitra’s ondernemerschap sterk is beïnvloed door een training over waterzuivering door middel van biozandfiltering van een van onze lokale partners. Bovendien krijgt Pabitra momenteel vanuit het WASH SDG project hulp bij het maken van een businessplan, zodat haar goede werk en onderneming ook op de lange termijn standhoudt.

Ondernemer Muna Adhikari

Dit is Muna Adhikari. Deze jonge onderneemster van 21 jaar runt haar eigen water-testlaboratorium in Badichaur, Nepal. 

Toen we haar vroegen hoe ze daarmee was begonnen, antwoordde ze: 'Mijn interesse in water en sanitaire voorzieningen werd beïnvloed door mijn vader, die een ijzerhandel heeft. We verkopen ook producten op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Ik dacht erover om aan mijn bachelor te beginnen en toen ik de kans kreeg om een ​​Mini Water Quality Lab op te richten wilde ik die niet laten schieten. Daarvoor wist ik niet zeker welk onderwerp ik voor mijn studie moest kiezen, nu heb ik mezelf ingeschreven voor een cursus in Milieuwetenschappen, wat ook relevant is voor het runnen van dit lab.' 

Via het WASH SDG project in Nepal heeft Simavi ondernemers voorzien van testapparatuur om de waterkwaliteit te meten.

Ondernemer Naomi Asare

Commerciële vaardigheden leren

Naomi Asare is facilitator van een spaar- en leninggroep voor vrouwen binnen het Golden Line-project in de Essaman gemeenschap in het Ghanese district Tarkwa-Nsuaem Municipal.

Naomi en haar groepsleden namen deel aan een training van het Golden Line-programma over zakendoen, waarbij vrouwen commerciële vaardigheden ontwikkelden, zoals het maken en verkopen van kralen, zeep of gebak.

Haar eigen bedrijf

Voordat ze deelnam aan de training over zakendoen, maakte Naomi gebakjes en chocolademelk die ze verkocht. Door de training kreeg ze echter interesse in het maken van kralen. Nu maakt ze kralen in grote hoeveelheden, die ze gebruikt om sleutelhangers, tissuedozen, tassen, handtassen, slippers, armbanden, kettingen en oorbellen te maken. Ze is haar eigen winkel begonnen en heeft drie stagiairs aangenomen die ze begeleidt bij het beginnen van hun eigen bedrijf.

Het goede voorbeeld voor andere vrouwen

Naomi geeft het goede voorbeeld aan andere vrouwen. Ze deelt hoe ze haar eigen bedrijf is begonnen en motiveert hen om ook mee te doen aan trainingen over zakendoen en hun levensonderhoud te verbeteren.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer