Tweede Kamer steunt motie: Garandeer toegang tot water voor vrouwen en meisjes

Artikel: 13.07.23, Nederland

Seks moeten hebben in ruil voor drinkwater is onacceptabel. Het is een extreem gevolg van de toenemende waterschaarste als gevolg van de klimaatcrisis in landen in Afrika en Azië. Toegang tot drinkwater is essentieel om deze vorm van sextortion tegen te gaan. Daarover wilde Simavi een zo krachtig mogelijk geluid laten horen aan de politiek.

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Jan Klink (VVD) en Jorien Wuite (D66) in gesprek met Simavi tijdens het in ontvangst nemen van de petitie.

En met succes: met de petitie ‘Stop seks voor water’ haalde Simavi dit jaar bijna 30.000 handtekeningen op. Eerder dit jaar heeft Simavi deze handtekeningen aangeboden bij de Tweede Kamer

Afgelopen week leidde dit ertoe dat ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf een motie indiende waarin ze het kabinet opriep om de toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen voor vrouwen en meisjes in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering te garanderen. En om ervoor te zorgen dat klimaatfinanciering wordt afgestemd op de specifieke belangen en capaciteiten van vrouwen en meisjes.

Het indienen van de motie door Stieneke van der Graaf

De motie kreeg brede steun in de Tweede Kamer: maar liefst 16 fracties stemden voor; alleen PVV, FvD en JA21 stemden tegen. Esin Erdoğan: ‘Ondanks de val van het kabinet gaat deze politieke wil niet verloren. We hebben een goede uitgangspositie voor de belangen van vrouwen en meisjes in internationaal klimaatbeleid weten te bemachtigen. Zowel met het huidige als met het nieuwe kabinet blijven we in gesprek over de uitvoering van de motie. Wij zijn klaar voor de volgende stap.’

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer