Teken onze petitie aan de VN en stop seks voor water

Seks moeten hebben in ruil voor drinkwater. Het gebeurt, en het is onacceptabel! 

Als gevolg van toenemende waterschaarste en een gebrek aan watervoorzieningen worden vrouwen onder druk gezet om seks te hebben in ruil voor water. Zet nu je handtekening onder onze petitie en laat samen met ons aan de Special Rapporteur van de Verenigde Naties weten dat seks voor water moet stoppen. 

Help jij ons om 80.000 handtekeningen te verzamelen?

Teken onze petitie

De gevolgen van waterschaarste

Klimaatverandering verslechtert de toegang tot water: droogte, maar ook overstromingen zorgen ervoor dat waterbronnen worden aangetast. In de steden staan vrouwen en meisjes daardoor urenlang in de rij voor een jerrycan water en in afgelegen gebieden lopen ze kilometers op zoek naar water voor hun gezin. 

De ellenlange tochten en lange wachttijden zorgen ervoor dat ze niet naar school kunnen of een inkomen verdienen, maar het leidt ook tot seksuele afpersing.

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen worden lastiggevallen in de rij voor water, seksueel worden geïntimideerd en dat sommige vrouwen en meisjes zelfs gedwongen worden om seks te hebben met de mannen die de waterpunten beheren in ruil voor water.

Sylvia Mwensesi (24), Kenia
“De waterverkoper zei tegen me: ‘Het enige wat ik van je wil, is je lichaam. Daarna kun je water halen'.”

Help mee en stop seks voor water!

Wij vinden dat iedereen, overal ter wereld veilig toegang moet hebben tot drinkwater. Stijgende waterschaarste als gevolg van klimaatverandering treft vrouwen het hardst. Wij eisen dat overheden meer prioriteit geven aan het garanderen van een veilige toegang tot water voor vrouwen en meisjes, en alles doen om de praktijk van seks voor water uit te bannen.

Water is een mensenrecht en mag nooit worden ingezet als middel van afpersing, corruptie of sextortion. Vrouwen en meisjes moeten beschermd worden tegen de extreme gevolgen van de watercrisis. Daarom doen wij een dringend beroep op de Speciale Rapporteur van de VN op water en sanitatie, Pedro Arrojo-Agudo, om onderzoek te laten uitvoeren naar sextortion in relatie tot water en overheden aan te spreken op deze verschrikkelijke mensenrechtenschending. 

Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en worden aangespoord om sextortion uit te bannen. En daar hebben we jouw steun bij nodig. Teken jij de petitie? 

De feiten

Meer dan 2 miljard mensen leven in landen waar watertekorten zijn, 27% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een veilige watervoorziening.

Vrouwen en meisjes zijn verantwoordelijk voor het halen van water in 7 van de 10 huishoudens zonder eigen watervoorziening.

In Bangladesh ervaart 15 procent van de vrouwen seksueel en gendergerelateerd geweld als ze gebruik wil maken van water, douche of toilet. Een derde daarvan is een vorm van sextortion.

Elke handtekening helpt

Help je ons mee om de 80.000 handtekeningen te halen? Daarmee willen we een dringend beroep doen op de Speciale Rapporteur van de VN op water en sanitatie, Pedro Arrojo-Agudo. Hij is in de positie om overheden aan te spreken op deze verschrikkelijke mensenrechtenschending. Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Alleen dan kunnen we seks voor water stoppen. 

In 2023 zetten al meer dan 27.000 Nederlanders hun handtekening onder onze petitie. Deze hebben we aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat zorgde ervoor dat de gruwelijke gevolgen van de watercrisis voor vrouwen aan de orde werden gesteld door Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf in het Klimaatdebat. 

De ChristenUnie diende een motie in om de regering op te roepen om ‘met het oog op klimaatverandering te waarborgen dat de Nederlandse inzet in de watersector met name vrouwen en meisjes in de meest kwetsbare gebieden blijft dienen en het recht op drinkwater en sanitaire voorzieningen niet in het geding komt’. Deze motie werd met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer.

Maar we willen wereldwijd actie! Daarom gaan we in 2024 internationaal met onze petitie.

Stop seks voor water!

Laat je stem horen. Want seks voor water is onacceptabel.

Wat doet de Special Rapporteur van de VN?

De rol van de Special Rapporteur van de VN op water en sanitatie is om wereldwijd te monitoren hoe het universele mensenrecht op toegang tot water en sanitatie wordt uitgevoerd. Hij is in de positie om overheden aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Dat is belangrijk om sextortion uit te bannen.

De Special Rapporteur ontvangt klachten en komt op basis daarvan in actie. Er worden landenmissies uitgevoerd, waarbij landen persoonlijk bezocht worden door de Special Rapporteur. Die doet ter plekke onderzoek en voert gesprekken met verschillende mensen en maatschappelijke organisaties.

Aan het eind van zo’n landenmissie maakt de Special Rapporteur zijn conclusies bekend en wordt er een rapport gemaakt voor de Verenigde Naties met aanbevelingen voor overheden. Met deze aanbevelingen kan er druk worden uitgeoefend op overheden, bijvoorbeeld door de partners met wie we werken.

Wat is sextortion?

Sextortion is een vorm van afpersing of corruptie waarbij mensen hun machtsposities misbruiken om seksuele diensten in ruil te verkrijgen van vrouwen of meisjes. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om waterverkopers, beheerders van waterpunten of overheidsmedewerkers.

Sextortion komt in verschillende vormen voor, waaronder ook de praktijk waarbij vrouwen in delen van Afrika en Azië worden aangezet of gedwongen om seks te hebben om toegang te krijgen tot water. Seks voor water is onacceptabel en moet stoppen.

Vragen

Heb je vragen over deze petitie? Neem dan een kijkje bij veelgestelde vragen.

Ja, ik doneer voor haar recht op water

En investeer daarmee in gezonde gemeenschappen.
Van elke euro die we ontvangen, gaat 85% naar ons werk voor meisjes en vrouwen.