Dit is de druppel

Waterschaarste neemt in Afrika en Azië extreme vormen aan. Vrouwen en meisjes worden tot het uiterste gedreven en soms zelfs gedwongen om seks te hebben in ruil voor water. Dit moet echt stoppen! Het is toch absurd dat iets essentieels als water seksuele uitbuiting veroorzaakt? Daarom zijn we de petitie 'Stop seks voor water' gestart.

Teken de petitie

De prijs van water

Klimaatverandering verslechtert de toegang tot water: droogte, maar ook overstromingen zorgen ervoor dat waterbronnen worden aangetast. In de steden staan vrouwen en meisjes daardoor urenlang in de rij voor een jerrycan water en in afgelegen gebieden lopen ze kilometers op zoek naar water voor hun gezin. De ellelange tochten en wachttijd zorgen ervoor dat ze niet naar school kunnen of een inkomen verdienen, maar het brengt hen ook in groot gevaar.

Samen kunnen we seks voor water stoppen!

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen worden lastiggevallen in de rij voor water, seksueel worden geïntimideerd en dat sommige vrouwen en meisjes zelfs gedwongen worden om seks te hebben met de mannen die de waterpunten beheren in ruil voor water. In Kenia overkomt dit zelfs 9 procent van de meisjes.

Water is een mensenrecht en mag nooit worden ingezet als middel van afpersing, corruptie of sextortion. Vrouwen en meisjes in Afrika en Azië moeten beschermd worden tegen de extreme gevolgen van de watercrisis. Wij willen dit op de maatschappelijke en politieke agenda door een zo krachtig mogelijk geluid te laten horen bij politiek Den Haag. En daar hebben we jouw steun bij nodig. Teken jij de petitie? 

De feiten

Door klimaatverandering zal waterschaarste over de hele wereld verergeren

In het onderzoeksgebied in Kenia heeft 9% van de meisjes te maken gehad met seksuele uitbuiting voor water (sextortion)

In Bangladesh ervaart 15 procent van de vrouwen seksueel en gendergerelateerd geweld als ze gebruik wil maken van water, douche of toilet. Een derde daarvan is een vorm van sextortion

Dit is de druppel!

Zet je handtekening en draag bij aan seksvrij water.

Elke handtekening helpt

Help je ons mee om de 30.000 handtekeningen te halen? Want de Nederlandse overheid moet naar ons luisteren, verantwoordelijkheid nemen en het recht op water waarborgen. Er moet direct klimaatbudget worden vrijgemaakt voor lokale wateroplossingen. Alleen dan kunnen we seks voor water stoppen. 

De eerste stap hebben we op dinsdag 28 maart gezet, toen we 16.845 handtekeningen hebben aangeboden bij de Tweede Kamer. Dat zorgde ervoor dat de gruwelijke gevolgen van de watercrisis voor vrouwen aan de orde werden gesteld door Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf in het Klimaatdebat twee dagen later. Maar we willen meer actie! 

Want het kan toch niet dat vrouwen en meisjes in Afrika en Azië de dupe worden van steeds schaarser wordend water en ze zelfs worden lastig gevallen of uitgebuit, alleen maar omdat ze hun jerrycan willen vullen?

Meer over de petitie en Stop seks voor water lees je op deze pagina. Lezen over de overhandiging van de handtekeningen kan via de button.

Waarom deze petitie?

Schoon drinkwater verbetert de situatie voor vrouwen en meisjes in Afrika en Azië

In 2022 is Simavi gestart met de Water Wake-Up Call. De campagne wordt nu doorgezet als ‘Dit is de druppel’. We vinden dat iedereen wakker moet worden voor de extreme omvang van de watercrisis. En dat er meer moet worden geïnvesteerd in het vergroten van toegang tot veilig drinkwater voor de allerarmsten (of meest gemarginaliseerden) en in lokale klimaatadaptatie. Want watertekorten zorgen op bepaalde plekken in de wereld voor schrijnende situaties waar vooral vrouwen en meisjes de prijs voor betalen. In het uiterste geval zelfs met hun lichaam. En dat moet stoppen.

Dit is onze eis

We hebben een position paper voor de politiek geschreven met onze eis. Kort samengevat vragen eisen we van hen:

  • De overheid is van plan € 900 miljoen uit te trekken voor internationale klimaatfinanciering. Dit bedrag mag niet uit het bestaande budget voor ontwikkelingssamenwerking komen.
  • De Nederlandse overheid moet er voor zorgen dat bij het drijven van handel, het maken van beleid en het doen van uitgaven ze tenminste geen schade toebrengen aan de lokale waterbehoefte in Afrika en Azië. Dit geldt voor zowel mensen en natuur.
  • Nederlandse handel is nog teveel gericht op sectoren die op korte termijn winst opleveren, waardoor de lokale watersector geen kans maakt om investering te ontvangen. Daarom vragen de overheid om te investeren met een lange termijnvisie: prioriteer welzijn boven directe financiële winsten.

Vragen

Heb je vragen over deze petitie. Neem dan een kijkje bij veelgestelde vragen.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer